Den kvinnliga Fantomen (17 1/2)


Namn:Julie Walker
Levnadsår: 1852-1889
Man: Paul Colbert, fransk läkare och missionär
Barn:
Vänner: Quran (bandarhövding) Mary och Henry Donovan (missionärer)
Kännetecken: Julie tog på sig rollen som Fantomen i sin brors frånvaro.

Viktiga händelser:Julie avslöjade tillsammans med sin far och bror att Bengalis järnväg byggts av slavar, trots att slaveri var förbjudet.

Historia: Det finns en del oklarheter vad gäller vad gäller Julies liv. Enligt äventyret Den kvinnliga Fantomen tog Julie på sig Fantomendräkten redan år 1870, men enligt äventyret Spådomen dröjde det några år. Slutsatsen är att äventyret Den kvinnliga Fantomen ska tas med en nypa salt, och utspelas under sena halvan av 1870-talet. Julie studerade tillsammans med sin tvillingbror Kit i sin mors hemland Danmark, enligt traditionen. Vid hemkomsten till Bengali år 1868 förlovade hon sig med unge löjtnanten Nicholas Bridges, och kort efteråt kidnappades Julie och Kit när de undersökte ryktet att Bengalis järnväg skulle byggas av slavar. Fantomen befriade dem, och de avslöjade slavarbetet vid invigningen av järnvägen. Vid uppgörelsen som följde dödades Nicholas av ett vådaskott. Någon gång under 1870-talet spådde en kvinna att Fantomen skulle dö, men återuppstå genom en lika gammal kvinna. Julie tog på sig Fantomendräkten, svor Eden och räddade sin bror, som stängts in i en underjordisk grotta. Några år senare sårades Kit då han försökte rädda missionären Paul Colbert från flodpirater. Julie tog på sig Fantomendräkten än en gång, och befriade Paul. De två blev förälskade i varandra, och genom Kits försorg gifte sig Julie och missionären med varandra. År 1881 mördades flera unga kvinnor brutalt i djungeln, och misstankarna riktades mot en ung man som arbetade på samma missionsstation som Julie. Fantomen avslöjade senare den riktige mördaren i London. År 1884 dog Paul Colbert i malaria, och Julie sökte upp hans lärare, Lois Pasteur. År 1887 återvände hon till Bengali, där hon tog på sig Fantomendräkten och tillsammans med sin bror stoppade slavjägarna Matonga. Efter detta fortsatte Julie sitt missionsarbete som läkare, och överlevde både sin bror och brorson. Hon begravdes i Dödskallegrottan någon gång under tidiga 1990-talet av den 19:e Fantomen.

Kända äventyr:

Slavarnas järnväg utspelat 1868 Publicerat i FA 26/86, KRÖ 30 (2/98)
Julie och Kit återvänder till Bengali efter studierna i sin mors hemland Danmark. Julie har lärt känna den unge löjtnanten Nicholas Bridges, och snart förlovar de sig. En svårt sårad man kommer till läkarstationen, och innan han dör ber han dem att hjälpa järnvägsslavarna. När Kit och Julie tar sig in på järnvägsområdet blir de tillfångatagna. Snart spårar Fantomen upp sina barn och befriar dem, och järnvägsslavarna. På väg hem förhindrar de att invigningen av järnvägen förvandlas till en katastrof. Inför den brittiske inspektören avslöjar de att Nicholas far byggt järnvägen byggts av slavar, trots förbudet. Nicholas far drar pistol vid avslöjandet, och vid kampen går ett skott av. Det träffar Nicholas, som dör i Julies famn.

Spådomen utspelat under 1870-talet (årtal okänt) Publicerat i FA 22/75, KRÖ 35 (1/2000)
Fantomen underrättas om att Sangarihäxan förutspått att Fantomen kommer att dö. Han avvisar spådomen som lögner, och söker upp Sangaristammen. Hövdingen Nguchi visar honom till häxan som än en gång spår att Fantomen kommer att dö, uppslukad av ett eldsprutande monster. Några dagar senare drabbas Sangaristammen av ett vulkanutbrott, och Fantomen kommer till deras undsättning. När han ska rädda en kvinna ur en ravin rasar avsatsen, och Fantomen faller ner i djupet. Ryktet om Fantomens död sprider sig, och Julie sörjer. Quran söker upp häxan, som spår att endast en kvinna lika gammal som Fantomen kan rädda Fantomen. Julie gör en Fantomendräkt och svär Eden. Under veckorna som går upplever hon några äventyr som Fantomen, och under tiden växer Nguchis maktlystnad fram. Han tvingar avgifter av alla de som söker Häxans hjälp, och de som inte kan betala tvingas till slavarbete. Julie har undvikit att söka upp Sangari, då hon fruktar häxan, men rider dit till slut. Nguchi låter tillfångata Julie, och häxan beordrar honom att sänka Julie i kratersjön Den törstiges gap. Julie kastas i sjön, med fötterna bundna med ett långt rep, och sugs in i en grotta av strömmarna. I en underjordisk grotta finner hon Fantomen, som befriar sin syster och tar hennes plats. Det visar sig att han lyckats stoppa sitt fall och hittat grottan, där han livnärt sig på fisk och källvatten i nästan en månad. När Sangari drar upp Fantomen igen får de en chock när Julie till synes förvandlats till man. Nguchi kastar sig mot Fantomen, men trillar ner i Den törstiges gap. Han fångas av virveln och hamnar i grottan, där han dör av skräck när han får se Julie. Sangaris nya hövding återställer allt som Nguchi gjort, och samma natt befrias Julie ur grottan i hemlighet.

Den kvinnliga Fantomen utspelat sent 1870-tal (årtal okänt) Publicerat i FA 10/67*, KRÖ 35 (1/2000)
*Även publicerat i FA 10-11/58 med titeln Mysteriet med flodpiraterna Ett äventyr vars inledning ska tas med en nypa salt! Den 16:e Fantomen förs svårt sårad till Dödskallegrottan, och Kit tvingas ta hans plats. Några dagar senare ryktas att den nye missionären kidnappats av flodpirater, och Kit och Julie ger sig av för att rädda mannen. Julie fattar tycke för den unge och stilige mannen när hon ser honom. Kit simmar ut till flodpiraternas båt och kämpar mot de övermäktiga piraterna. Julie ser hur Kit blir skjuten och kastas i vattnet av piraterna, och kastar sig vattnet för att rädda sin bror. I Dödskallegrottan tillverkar hon en egen dräkt och ger sig av för att befria missionären i sin brors ställe. Just när hon lossat hans rep upptäcks hon av piratkaptenen, som tror att hon är ett spöke. Julie tvingar piraterna att släpa sina vapen, och hämtar Djungelpatrullen som arresterar männen. Hon tar ett hastigt avsked av missionären, och väl i Dödskallegrottan inser hon att hon gjort ett misstag som lämnat missionären. Kit ser sin syster plågas, och tillsammans söker de upp missionären. Genom Kits försorg förklarar Julie och missionären sin kärlek för varandra, och sedan gifter de sig med varandra.

Syndens lön utspelat 1881 Publicerat i FA 20/96, KRÖ 31 (3/99)
En ung Llongokvinna blir mördad, och Fantomen lovar att finna mördaren. På mordplatsen finner han att silverkrucifix, och beger sig till missionsstationen där Julie arbetar. Där får en ung man, Henry, ett anfall och löper amok. Fantomen lugnar Henry, och får sedan veta att krucifixet tillhör honom - Henrys syster Mary har ett likadant. Julie berättar för sin bror om Henrys syn på djungelkvinnorna, att han tycker de är syndiga hedningar. Samma natt försvinner Henry, och Fantomen finner honom bredvid ännu ett kvinnolik. Henry döms till livstids internering på ett sinnessjukhus. När Mary och hennes tjänare Nigel ska åka till London finner Julie Henrys blodiga rakkniv, som Nigel haft i sin ägo. Hon under rättar sin bror som reser till London, där kvinnomördaren Jack The Ripper härjar. Fantomen möter Mary, som berättar att Nigel försvunnit. När Fantomen undersöker Nigels packning anfaller Mary honom. Efter en lång och utdragen kamp krossas Mary av några tunga möbler. Hon mördade djungelkvinnorna, som ett straff i Guds namn, då de gett Henry syfilis.

Julie utspelat 1887 Publicerat i FA 25/85, KRÖ 35 (1/2000)
Julie gifter sig med den franske missionären Paul Colbert, men lycka blir kortvarig då Paul dör i malaria. Julie lämnar Bengali och reser till Frankrike, där hon studerar till läkare under Lois Pasteur. När hon återvänder till Bengali råder oroligheter bland djungelfolken. Deras boskap dör av mjältbrand, och medicinmännen kräver offer till sina gudar. Julie besöker Dödskallegrottan, och finner att hennes bror har gett sig av för att förhindra stamkrig. Julie tar på sig Fantomendräkten och besöker Wambesi. Där driver hon ut häxan Gargol, och vaccinerar Wambesis boskap mot mjältbranden. Gargol följer efter Julie, och får se henne utan dräkten. Gargol bestämmer sig för att krossa Fantomen, och låter de ondskefulla handelsmännen bröderna Grealey kidnappa Julie. När Kit återvänder letar han efter sin syster. Av Djungelpatrullen får han höra att den bevingade Matongastammen anfallit en by. När Kit finner bröderna Grealey tvingar han ur dem en bekännelse. De berättar att de kidnappat Julie, som förts bort av Gargol och Matonga. Kit rider till stammens by i norr, och tillfångatas av bevingade män. Han träffar Julie, som berättar att hon tvingats att behandla hövdingens rabiessmittade son. Dessutom bor en uppfinnare i byn Emile Dorbay, som hånats för sina uppfinningar, bland annat en bil! Dorbay tillverkade Matongas glidvingar och lärde dem att använda dem. Nu arbetar han på ett flygplan, och dövar sin sorg med hembränd sprit. Kit ger Julie hennes dräkt, och de släpper hövdingens son fri för att osedda kunna fly. Samtidigt har Dorbay startat sin flygmaskin, som dock fattar eld och kraschar. Kit och Julie tar två av Matongas vingar och flyr från byn. När sedan Gargol hotar Wambesi dyker Julie och Fantomen upp. Gargol får en chock när hon ser dem, och förvisas från Bengali. Julie fortsätter sedan sitt arbete som läkare, och överlever både sin bror och sin brorson. Hon begravdes i Dödskallegrottan av den 19:e Fantomen under tidiga 1900-talet.