Den 6:e Fantomen

 Levnadsår: 1646-1682
Blev Fantomen vid: 16 års ålder (år 1662)
Fru: Natala av Navarra
Barn: sonen Chris
Vänner: Zuran, (bandarhövding), Rödskägg, Black bart, Salla och Krossaren (f.d. pirater, sedermera överstar i Djungelpatrullen), Kejsar Joonkar (härskaren av Nyahpura).
Kännetecken: Den 6:e Fantomen är den yngste som svurit eden - endast 16 år!. Han är också den som grundade Djungelpatrullen och skapade Det Goda Märket.

Viktiga händelser: Grundade Djungelpatrullen år 1664. Fick Keela-Wee och dess Jadehydda av kejsar Joonkar, som även lät hugga ut ansiktet på Fantomenklippan.

 Historia: Chris föddes år 1646, moderns namn är höljt i dunkel - enligt vissa uppgifter var hon en italiensk operasångerska. Redan som 16-åring tvingades Chris svära Fantomen-Eden, och hans första uppdrag blev att hämnas sin fars död. Två år senare besegrade han Rödskäggs pirater, och bildade med dessas hjälp Djungelpatrullen. Strax efter detta gifte Fantomen sig med drottning Natala av Navarra. År 1665 avvärjde Fantomen och Djungelpatrullen ett piratanfall mot furstendömet Mozambar. Som tack fick de Det Goda Märket - Fantomens och Djungelpatrullens kännetecken. Senare samma år hotades Djungelpatrullen av en spion som förrådde patrullen till rövarhövdingen Salim Bey. Rödskägg pekades falskeligen ut för att lura rövarna och locka fram den verklige förrädaren. Året därpå mötte Fantomen kejsar Joonkar, och de två blev vänner. Fantomen räddade Joonkars blivande fru undan pirater, och senare kejsaren själv ur slaveri. Som tack för allt fick Fantomen Keela-Wee´s strand och dess Jadehydda, samt sitt ansikte inhugget i vad som nu kallas Fantomenklippan. År 1667 tillfångatogs alla män i staden Spyglass av piraten Bleach. Fantomen återtog männen, med hjälp av Spyglass´ kvinnor, som slogs barbröstade! År 1672 inträffade ett kort möte med en plundrarliga kallad Vråkarna, som plundrade en pestdrabbad stad. Fantomen överlämnade en av ligamedlemmarna till myndigheterna, som lät avrätta mannen. Tio år senare mötte den 6:e Fantomen döden i form av en kula som krossade hans ryggrad, varpå sonen tog över Fantomens mantel.

Kända äventyr:

Pestens stad utspelat 1662 Publicerat i FA 5/85, KRÖ 9 (1/95)
Chris svär Fantomen-Eden och begraver sin far, och beslutar sig för att hämnas på Svarthandske. Han infiltrerar Svarthandskes piratband och spränger flaggskeppet. Sedan fortsätter han att underminera Svarthandskes ställning - vart piraterna än landstiger möter de Dödskallemärket i olika former. Piraterna gör myteri och lämnar sin hemsökte kapten med flottans minsta fartyg. Detta skepp går i kvav, Svarthandske är enda överlevande. Fantomen tar upp jakten, och möter Storsläggan - den man som hjälpte och räddade Fantomens far. Tillsammans spårar de Svarthandske till staden Genuas hamn - ingen kommer in i staden, som härjas av pesten. När Svarthandske hör Fantomens röst flyr han in i staden, trots smittorisken. Han gömmer sig först hos en bekant, men när denne visar sig vara smittad av pesten flyr Svarthandske till ett magasin. Fantomen och Storsläggan spårar upp piraten, och i striden som följer blir Storsläggan skjuten i magen, och Svarthandske dör i ett häftigt anfall, orsakat av galopperande pest.

Legenden om Djungelpatrullen utspelat 1664 Publicerat i FA 12/73, KRÖ 9 (1/95)
Pirathövdingen Rödskägg styr Sanloi med järnhand, och Fantomen beslutar att söka upp honom. Han utmanar Rödskägg, men tvingas först att slåss mot piratens närmaste män: Black Bart, Salla och Krossaren. Fantomen besegrar de tre, och sedan följer en storslagen duell mot Rödskägg. De strider från värdshuset, genom hamnen och till Rödskäggs skepp, där Fantomen ser en underskön kvinna sitta inspärrad. Fantomen besegrar Rödskägg, och utropas som den nye kungen av Sanloi. Fantomen utropar i sin tur Rödskägg, Bart, Salla och Krossaren till sina underbefälhavare. Han befriar den vackra kvinnan, som visar sig vara drottning Natala av Navarra, och låter sedan välja ut de pålitligaste piraterna till sin styrka. Natala får en egen flotta och besättning till skeppen, och innan Fantomen och Natala skiljs åt visar han henne sitt hem i Dödskallegrottan. De båda känner kärlek till varandra, men Fantomen tvingar sig att lämna henne. Han börjar arbetet med att förvandla Rödskäggs män till Djungelpatrullen, men hela tiden tänker han på Natala, precis som hon tänker på honom. Rödskäggs män kallar med hårdhänta metoder de kringliggande kungarikenas regenter till Dödskallegrottan, där de övertalas att finansiera Djungelpatrullen, dock utan bestämmelserätt. Djungelpatrullen inleder ett strålande arbete med att resa upp bland pirater och rövare i Bengali, men Fantomen kan inte släppa tankarna på Natala. I Navarra plågas Natala av kärleksfulla minnen av Fantomen. Hon abdikerar och reser till Bengali, där hon söker upp Fantomen och friar till honom! Ett storslaget bröllop följer, dit stamhövdingarna och regenterna inbjuds. Detta är första gången som Djungelpatrullen nämns.

Ondskans sändebud utspelat 1664-65 Publicerat i FA 4/84, KRÖ 9 (1/95)
Detta äventyr beskriver i början hur Fantomen grundade Djungelpatrullen och sedan gifte sig med Natala av Navarra. Singh-piraterna planerar ett attentat mot hamnstaden Mozambar, där de har en allierad: den ondskefulle kardinal Macarius. Djungelpatrullen är inbjuden för att övervaka mötet mellan Nizam av Goana och furst Ludvig av Mozambar. Fantomen får av höggravida Natala höra att furst Ludvigs hustru Sophia sett Macarius bära Singh-piraternas tecken, och han bestämmer sig för att resa dit. På vägen räddar han Sophia undan banditer, och i Mozambar varnar han fursten för ett piratanfall. Fursten är dock inte orolig. Under tiden blir Djungelpatrullens befälhavare falskt anklagade för brott och fängslade. Fantomen följer efter några pirater, men blir nedslagen. När han vaknar är han fängslad hos kardinal Macarius, som bekräftar Fantomens farhågor. Fantomen fängslas med Djungelpatrullens män, samtidigt som furst Ludvig möter Nizam av Goana. Medan Singh-piraterna rör sig mot staden tar sig Fantomen och patrullmännen ut ur fängelset. De sänker piratskeppen och beger sig till furstens slott, där de precis lyckas hindra kardinalen att mörda fursten. Fantomen återvänder till Dödskallegrottan och Natala, och finner att de fått en son. En vecka senare kallas Fantomen och Djungelpatrullens befälhavare till Mozambar, där de av Nizam och furst Ludvig mottar välsmidda sablar och Det Goda Märket. Detta är första gången som Det Goda Märket nämns.

Brunnens hemlighet Utspelat 1664 Publicerat i FA 4/97
Äventyret beskriver hur Djungelpatrullen fick sitt högkvarter i fortet, som sedermera blivit ett modernt regemente. Rödskägg och hans män har fått i uppdrag av Fantomen att inta ett fort som hyser slavjägare. De finner en underjordisk grotta genomfluten av en flod. De följer grottgången, och floden, som leder till fortet och dess brunn. Rödskägg, Salla, Krossaren och Bart tar sig upp genom brunnen och öppnar portarna för de övriga patrullmännen, som stormar fortet och nedgör slavjägarna. Rödskägg kämpar sig upp till tornet, där han hissar Djungelpatrullens flagga. Snart gör Djungelpatrullen fortet till sitt högkvarter, och Rödskägg gör sig ett privat och hemligt tillhåll i grottan under fortet. Drygt 300 år senare finner den 21:a Fantomen grottgången, och finner en ny väg till sitt hemliga kassaskåp i Djungelpatrullens högkvarter.

Rödskägg - förrädaren utspelat 1665 Publicerat i FA 4/91, KRÖ 10 (2/95)
Vid ett tillslag mot piraten Salim Beys vapensmugglare blir Djungelpatrullen utsatta för ett bakhåll. Under ett möte mellan Fantomen och patrullens befälhavare kommer patrullman Bartholomew in. Senare samma kväll träffar den maskerade förrädaren Salim Bey. Dessa smider planer på patrullens undergång. Fantomen får av Bartholomew höra att att han bör besöka en krog. Väl där ser Fantomen hur Rödskägg glatt pratar med ett par busar. När dessa lämnar krogen följer Fantomen efter dem, bara för att bli överfallen i en gränd. Nästa dag arresteras Rödskägg för förräderi. Efter ett privat samtal med Fantomen blir han degraderad och ivägsänd. De närmast följande veckorna spenderar Rödskägg tiden på krogarna omkring. Snart blir han uppsökt av Salim Beys män, som erbjuder honom att bli pirat. Rödskägg tar erbjudandet, och erbjuder sig att kidnappa Fantomen. fantomen kidnappas och förs till Salim Bey, där han fängslas. Nästa dag får patrullmännen höra att man planerar ett anfall mot Salim Beys tillhåll. Bartholomew kastar sig upp i sadeln för att varsko Salim Bey, men hindras på vägen av Salla och Black Bart, som hållit ögonen på honom och nu har bevis för att han är förrädaren. Hos Salim Bey ställs en obeväpnad Fantomen mot beväpnade Rödskägg i duell. Snart ljuder larmet - Djungelpatrullen anfaller. När piraterna ska avlossa kanonerna fungerar de inte - Rödskäggs verk. Salim Bey flyr, med Fantomen och Rödskägg tätt i hälarna. Han lägger sig i bakhåll för sina förföljare, men faller till slut på sin egen kniv. Det avslöjas att Rödskäggs degradering var en fälla för att locka fram Salim Bey den riktige spionen, och Rödskägg återupptas i patrullen.

Sagan om Fantomenklippan utspelat 1666 Publicerat i FA 22/86, KRÖ 10 (2/95)
Fantomen räddar kejsar Joonkar undan säker död under jakt. När han förbjuder vidare jakt i området utmanar Joonkar honom på tvekamp på liv och död. Fantomen besegrar Joonkar, men dödar honom inte, och detta blir början på en lång vänskap. Efter en tid träffar Joonkar prinsessan Saba, och blir förälskad. När hon blir tillfångatagen av pirater griper Fantomen in och befriar henne. Joonkar och Saba gifter sig, och tillbringar smekmånaden på Keela-Wees strand, med Jadehyddan. Saba dör i barnsäng, och den sorgsne kejsaren skänker Keela-Wee och Jadehyddan till Fantomen. Något senare klär Joonkar ut sig till arbetare och ger sig ut på sitt rikes gator, för att lära sig mer om sitt folk. Men han blir drogad och satt som roddarslav, och Fantomen räddar honom än en gång. När de två återvänder till Joonkars rike är det krig mellan Wambesi och Llongo. Joonkar samlar sin armé, men Fantomen övertalar honom att låta honom medla. Fantomen stiftar fred mellan de två stammarna, och som tack för allt han gjort låter Joonkar hugga ut Fantomens ansikte i den klippa som sedermera kallas Fantomenklippan. Detta är första gången som Keela-Wee, Jadehyddan och Fantomenklippan nämns.

Galärslaven utspelat 1666 Publicerat i FA 5/77, KRÖ 10 (2/95)
Fantomen räddar kejsaren Joonkar undan säker död under kejsarens jakt, och de två blir snart goda vänner. När sedan Joonkars trolovade, prinsessan Saba (i äventyret kallad Sheebah)kidnappas av pirater griper Fantomen och Djungelpatrullen in och befriar henne. Snart berättar Joonkar för Fantomen att han tänker lä ut sig till vanlig arbetare och ge sig ut i staden för att lära känna sitt folk. Han blir vän med en man kallad Jamie, och de två arbetar och roar sig tillsammans. En dag blir de två drogade, och Joonkar förs till en emirs skepp, där han sätts som roddarslav. Joonkars hov börjar oroa sig för sin härskare, och Jamie oroar sig för sin vän. Han letar upp en av kidnapparna, och denne för honom till skeppet. Joonkar ber Jamie att ropa på Fantomen, och det gör han. När Fantomen träffar Jamie och får höra om Joonkar rusar han till dennes undsättning. Han kommer precis i tid att rädda Joonkar undan kölhalning. När Joonkar är tillbaka till sitt rike kallar han emiren till sig, och dömer honom till tio års straffarbete.

Piratjakt utspelat 1667 Publicerat i FA 17/86, KRÖ 10 (2/95)
Fantomen besöker Djungelpatrullen, och finner sina mannar sysslolösa. Rödskägg varnar för ett abrupt slut på detta - en fristad för pirater upprättas i Paradisbuktens hamn, och hur Spyglass män värvas av piraterna, som kallar sig Brödraskapet. Fantomen beger sig till Spyglass för att ta hand om piraterna. I Moribar smider prins Omar Jamshid och piraten Bleach planer för att fylla de kungliga kistorna innan prins Omars farbror - Moribars egentliga härskare - inspekterar sina finanser. Bleach ämnar låta sina män, utklädda till Djungelpatrullen, kidnappa Spyglass män och föra dem till Paradisbukten. Sedan är Spyglass öppet för plundring, och kistorna kan fyllas. Samtidigt anländer biskop Messiah Jones, förr känd som piraten Long John Calico, med sin vän Kelp till Spyglass. Han har vänt sig till den kristna läran, och ämnar frälsa Spyglass. Under natten sätts Bleach´s plan i verket, men Jones och Kelp lämnas kvar då piraterna fruktar Jones. Fantomen kommer till staden och möts av kvinnorna och Jones, som nu styr Spyglass. Samtidigt seglar Bleach mot staden för att plundra dem, men han drivs på flykt av Fantomen och kvinnorna. Fantomen får höra att Bleach gett Djungelpatrullen skulden för bortförandet av männen, och samtidigt arresteras patrullens män av Moribars soldater. Fantomen, Jones och kvinnorna seglar till Paradisbukten för att slåss mot Bleach och återta sina män. Prins Omar mottar skräckslaget sin farbror - Bleach har inte återvänt med några skatter. Fantomen, och Jones fängslas under däck medan kvinnorna landstiger. Fantomen befriar sig och Jones och de följer efter. Kvinnorna går till anfall, med bara bröst, vilket gör Bleach´s män förvirrade. Jones och Bleach duellerar på ett rev, och Bleach dras ner i vattnets djup av en gigantisk bläckfisk. Fantomen dyker efter och räddar piraten. Männen fängslas under resan till Moribar, men hamnar i storm. Männen befrias, och tillsammans med kvinnorna rider de ut stormen. Väl i Moribar avslöjas Bleach´s och prins Omars dåd, och de två döms till straffarbete, medan Djungelpatrullen är fria att gå.

1672 Ett kort möte med ”Vråkarna” Vråkarna Publicerat i FA 13/72, FA 15/80
Fantomen möter en man med ett V tatuerat på pannan. Mannen säger sig vara medlem av en liga kallad Vråkarna, en plundrarliga som livnär sig på de svaga och utsatta. Ligan härjar i en pesthärjad stad, och Fantomen överlämnar brottslingen till stadens myndigheter, som senare låter avrätta mannen.

Det farliga porträttet utspelat 1682 Publicerat i FA 9/80, KRÖ 10 (2/95)
Den 6:e Fantomen blir skjuten i ryggen, kulan krossar ryggraden. Han kallar hem sin son, som svär eden, begraver sin far och tar hans plats. (För vidare beskrivning av äventyret, se ”Den 7:e Fantomen” under Kända äventyr.)

Svarthandske utspelat 1662 Publicerat i FA 4/85
En piratkapten kallad Svarthandske huserar vid Bengalis kust. Hans pirater anfaller ett portugisiskt fort, men vid bytesdelningen vägrar en av piraterna, Storsläggan att lämna sin andel. Han vill behålla guldet som belöning. Svarthandske låter piska Storsläggan och kastar honom sedan överbord. Han räddas undan döden av Fantomen, och avslöjar för sin räddare att han tänker hämnas på sin forne kapten. Fantomen allierar sig med Storsläggan, men för säkerhets skull kallar han hem sin son och förklarar läget. Tillsammans värvar Fantomen och Storsläggan ett par pirater för att ta sig till Svarthandskes tillhåll Tartom. När de kommer dit utmanar Fantomen Svarthandske på duell. Under striden börjar värdshuset där de befinner sig att brinna. Fantomen hamnar under en hylla med vintunnor, och Svarthandske flyr. Storsläggan räddar den medvetslöse Fantomen undan lågorna och för honom till De Djupa Skogarna. Fantomen nedtecknar äventyret, och dör efteråt.