Den 5:e Fantomen


Levnadsår:
1626-1662
Blev Fantomen vid: 20 års ålder (år 1646)
Fru: En italiensk operasångerska, namn okänt
Barn: sonen Chris
Vänner: Bugan, (bandarhövding)
Kännetecken: Hade en skarv vid namn Loki

Viktiga händelser: Den 5:e Fantomen återbördade Dödskalleringen år 1650. Sex år senare blev han porträtterad av Rembrandt.

Historia: Chris föddes år 1626, hans mor dog i barnsäng. Han skickades till Woolstone i England, där han gick i samma klosterskola som hans far gått i. År 1646 svor han Fantomen-Eden, och gifte sig enligt vissa uppgifter samma år med en italiensk operasångerska, vars namn är upphöjt i dunkel. År 1650 utmanades Fantomen av ”Wasakas demon”, en grotesk avbild av Fantomen. Senare samma år reste Fantomen till Sverige, där han återfann Dödskalleringen. Sex år senare räddade han målaren Rembrandt undan ett attentat, och porträtterades av densamme. År 1662 utkämpade den 5:e Fantomen sin sista strid mot piraten Svarthandske, och dog strax efter.

Kända äventyr:


Wasakas demon utspelat 1650 Publicerat i FA 8/94
En gammal kvinna av Wasakafolket, Shag´a och hennes son Ashar försöker återkalla Wasakas demongud. En blixt träffar Ashar, och hans ansikte vanställs. Shag´a tillverkar en dräkt liknande Fantomens, och lär sin son buktaleri. Wasakafolket vågar inte annat än lyda sin ”gud”, och tar över Matabellastammen på Ashars order. Snart återvänder Fantomen från en strid med pirater. Han får höra att Ashar kallat alla stamhövdingar för ”överläggning”. Fantomen bevittnar hur mötesplatsen förbereds för Ashars ceremoni, och gör själv några förberedelser. Ashar utför en magishow där han använder billiga tricks. Fantomen stiger fram och avslöjar Ashars tricks, och utmanar Ashar. Kampen är ojämn, men i sista stund träffas Ashar av en ny blixt, som förvandlar hans väldiga kropp till aska. Hans mor, Shag´a, dör av en hjärtattack när hon ser sonen dö. Wasaka tvingas återlämna Matabellafolkets by, och ger sig sedan av för att aldrig höras av igen.

Sekhmets stjärna utspelat 1650 Publicerat i FA 20/98
I krigets Prag år 1648 kommer en svensk dragonkapten över en gyllene statyett. Han behåller stayetten och reser snart till Sverige. När han kommer till Stockholm två år senare anfalls han av en man vid namn Lejon. Fantomen dyker upp innan Lejon hinner ta statyetten, och han driver bort mördaren. Fantomen blir bedd av kaptenen att ta statyetten till Descartes, och se upp för greve Creutz, ”mannen med ondskans tecken”. Sedan dör kaptenen. Fantomen träffar Descartes, som berättar att statyetten är ”Sekhmets stjärna”, som sägs kunna öppna portar mellan världarna. Men alla de som försökt har dött en gruvlig död. Fantomens samtal med Descartes hörs av husan, som är greve Creutz´ spion. Hon förråder Descartes, och lönas med döden. Fantomen letar upp Creutz och tar sig in i hans hus. Där strider han mot Lejon, och vinner. Men Fantomen blir nedslagen och förd till greve Creutz´ källare, där han fängslas bredvid Descartes. Fantomen ser att Creutz bär Dödskalleringen! Creutz använder Sekhmets stjärna för att öppna en portal till en annan värld, men dödas av någonting i ritualen. Fantomen kommer loss, och en explosion skakar källaren. Allt som finns kvar av ritualen är Sekhmets stjärna och Dödskalleringen. Fantomen tackas av drottning Kristina, och blir bedd av Descartes att ta hand om Sekhmets stjärna.

Döden i Brügge utspelat 1656 Publicerat i FA 19/91
Fantomen anländer till Brügge en vinterkväll och räddar självaste Rembrandt undan attentatsmän. Fantomen blir dock nedslagen, men tas omhand av Rembrandt. Denne tar av Fantomens mask och gör en bild av det omaskerade ansiktet. Rembrandt saknar pengar, och männen som anföll honom var utsända av penninglånaren Jacob Rachmann. Som tack för hjälpen målar Rembrandt ett porträtt av Fantomen. När de två sitter på en krog stjäls porträttet av en av Rachmanns män. När Rachmann tittar närmare på bilden av Fantomens ansikte dör han plötsligt. När Fantomen och Rembrandt anländer till Rachmanns hem undersöker de tavlan. Fantomen känner en avskyvärd lukt som gör honom yr - kanske det som dödade Rachmann? Fantomen tar med sig tavlan när han ger sig av, och kastar den i en eld i hamnen. 300 år senare dyker dock tavlan upp igen, oskadad. Den 21:a Fantomen letar upp tavlan och förstör den för gott.