Den 3:e Fantomen

Levnadsår: 1586-1625
Blev Fantomen vid: 18 års ålder (år 1604)
Fru: Rosamunda, sondotter till Shakespeare (dog tidigt av förgiftning), senare gift med prinsessan Pura, dotter till en indisk maharadja.
Barn:
sonen Chris med Rosamunda
Vänner: Buran, (bandarhövding), William Shakespeare (dramalärare under utbildningen)
Kännetecken: Den 3:e Fantomen var en skicklig skådespelare, med sinne för dramatik. Därför använde han de kunskaper han fått från teatern i sitt arbete. Dessutom var han en mycket skicklig buktalare. Använde gärna psykologisk krigföring i sin kamp mot brottsligheten.

Viktiga händelser:
Studerade och spelade teater under William Shakespeares överinseende. Ville låta ättens kall dö med honom. Gick på allvar in för att utveckla myten om Fantomens odödlighet.

Historia: Som 10-åring skickades Chris till England för att gå i skola, men han vantrivdes och rymde. Han sökte sig till London, där han kom i kontakt med Shakespeare. Chris började utbilda sig till skådespelare, och fick med tiden allt större roller. När Fantomen fick reda på detta sökte han upp sin son för att leda honom rätt igen. Men Chris vägrade gå tillbaka till skolan, eller fortsätta Fantomen-traditionen. Far och son skildes i svårmod, och fadern reste hemåt. Strax efteråt hjälpte Chris Shakespeare att bli kvitt en utpressare, och uppträdde för första gången i Fantomendräkten. Hans fru (?) Rosamunda födde dem en son, men dog strax efter, förgiftad. Chris utkrävde en gruvlig hämnd, återigen klädd som Fantomen. Duran dök upp samtidigt, med dödsbud hemifrån. Chris återvände hem, insåg sitt kall och svor Eden. Tre år senare hälsade han på en gammal skolkamrat, prins Egmont av Waldavien, och blev indragen i svarta mässor och djävulsdyrkan. Senare samma år utmanades han av häxmästaren och medicinmannen M´Wanu, som försökte hypnotisera Fantomen med hjälp av en mystisk rök. År 1610 räddade Fantomen en sultan undan ett mordförsök, och vann hans vänskap. Fantomen blev ombedd att eskortera sultanens trolovade, men blev själv förälskad i henne. Sultanen insåg till slut faktum, lät de två vigas och gav Fantomen Alexanders Diamantbägare som bröllopsgåva. Sju år senare mötte Fantomen återigen den ondskefulle M´Wanu, i ett äventyr där myten om Fantomens odödlighet förstärktes. M´Wanu utmanade Fantomen att äta giftiga bönor. Fantomen kände tricket, överlevde och avslöjade M´Wanu som lurendrejare. Mellan åren 1621-23 sökte han efter sin son, som rymt från skolan och blivit galärslav. Fantomen skapade ”Dödskalleflottan”, och med hjälp av denna fann han sin son. Något år senare stoppade Fantomen ett uppror bland medicinmännen, lett av den ondskefulle Wambalu. Fantomen skendog, och Kit tog sin fars plats för en kort stund. Någon gång under sin levnad mötte Fantomen den ondskefulla Lala Singh och den mystiske Abil i ett deläventyr i Den Gyllene runans gåta. Han blev blind och förslavad av Lala, men fick hjälp av en ande som han befriat ur en flaska! År 1625 dog Fantomen, och hans son tog hans plats, och förde Fantomenlegenden vidare.

Kända äventyr:

Puckelryggen & Bleka Dödens Minut utspelat 1604 Publicerade i FA 1 & 3/89, KRÖ 5-6 (1-2/94)
Chris rymmer från skolan och kommer till London där han blir skådespelare hos William Shakespeare. Hans far, den 2:e Fantomen, söker upp sin son, men får svaret att Chris vägrar bli Fantomen - han tänker fortsätta som skådespelare. Fantomen reser rasande vidare (se "Den 2:e Fantomen", äventyret Den mystiske fången). Chris hamnar i smärre bråk med en viss Lord Yorkham, och upptäcker senare hur en puckelryggig figur som härjar i London. Bland annat utövar denna gestalt utpressning mot Shakespeare. Chris klär sig i en nytillverkad Fantomendräkt och tar upp jakten på puckelryggen. Han möter honom, och avslöjar att puckelryggen är en förklädnad. Hans riktiga identitet är Lord Yorkham - en känd fäktmästare och den man som Chris duellerat mot tidigare. De slåss än en gång, och Yorkham flyr bara för att drunkna i Themsen (Del 1). Strax efteråt, hemma i Bengali, såras den 2:e Fantomen i strid med pirater. Han ber Duran, bandarhövdingen, att resa till England och meddela Chris. Samtidigt föder Shakespeares brorsdotter Rosamunda en son åt Chris. Men ödet blandar sig i: en ung pojke kallad Räven, som spelar Julia i ”Romeo & Julia” råkar höra ett samtal mellan två konspiratörer mot kungen. En av männen är en skådespelare på teatern, Trevor Spenlowe. Räven upptäcks, men Spenlowe hinner inte göra något åt honom. I stället förgiftar han den flaska som används i Julias skendödsscen. Räven flyr av rädsla att bli mördad, och Rosamunda hoppar in som Julia, bara för att svälja giftet och dö. Chris plågas av hennes död, och ger sig ut för att få svar. Han letar reda på Räven, men Spenlowe är steget före. Han lockar Chris i en fälla, och gör ett försök att bli kvitt både Chris och Räven. När Spenlowe och hans kumpan förbereder sitt attentat mot kungen dyker Chris upp, än en gång utklädd till Fantomen. Han överrumplas av de två konspiratörerna, bakbinds och lämnas att dö i en brand. Han kommer loss och finner att någon kvävt branden. Spenlowe återvänder för att hämta vapnen som ska användas vid attentatet, och kastas i strid med Chris. Till sist spetsas Spenlowe på Chris´s värja. Chris möts av Duran, som berättar om hans far som ligger för döden. Chris inser sitt kall. Han tar farväl av sitt liv, och Shakespeare, och reser hem till Bengali för att föra traditionen vidare. I epilogen får vi veta att Spenlowes namnlöse kumpan var Guy Fawkes - den man som senare försökte spränga kungen och parlamentet i luften.

Häxornas Sabbat utspelat 1607 Publicerat i FA 26/81, KRÖ 6 (2/94)
Chris reser till Waldavien för att träffa en gammal skolkamrat, prins Egmont, och infria ett gammalt löfte vänner emellan. De två har lovat varandra att träffas den 1 maj detta år, då de båda blir myndiga. När de möts blir Egmont brutalt mördad av utklädda ryttare. Skulden läggs på Djävulsdyrkarna, en samling människor som egentligen har en sorts panteistisk religion. Fantomen bevittnar sektens rit och får biskop Ximenes att skicka soldaterna på dem. De misslyckas dock att fånga alla. Under tortyr avslöjar en kvinna att Egmont tillhörde sekten. Fantomen letar efter nya spår, men blir övermannad av svartklädda djävulsdyrkare, och möter sektens ledare - som visar sig vara biskop Ximenes. Denne har styrt och manipulerat alla, från sektmedlemmarna till prins Egmonts far, furst Karl August, mycket med hjälp av Asoth, som lett sektens riter. Allt handlar om Ximenes´ törst efter tronen. Fantomen avslöjar Ximenes dubbelspel för Asoth, men Ximenes flyr. Egmont begravs, och två av sektmedlemmarna utsätts för häxprovet. Fantomen använder sin teatraliska förmåga för att skrämma soldaterna medan Asoth befriar fångarna. Hos furst Karl August avslöjas Ximenes´ förräderi. Fantomen förföljer Ximenes till den stuga där han suttit fängslad, och Ximenes går sitt öde till mötes. Sektmedlemmarna avslöjar att deras tro är en tro på naturen - inte Djävulen. Fursten proklamerar religionsfrihet, och Fantomen ger sig av, tyngd i sinnet.

Djävulsröken utspelat 1607-08 Publicerat i FA 27/83, KRÖ 6 (2/94)
Fantomen återvänder till De Djupa Skogarna efter händelserna i Waldavien och finner att den ondskefulle medicinmannen M´Wanu sprider skräck i djungeln. M´Wanu kräver att få Llongohövdingens dotter som brud, annars dör hövdingens son. Fantomen hindrar och varnar M´Wanu, som inte får någondera av hövdingens barn i sitt grepp. Buran, bandarhövdingen, ger Fantomen en dekokt som motverkar den rök som M´Wanu använder, och Fantomen dricker den varje dag. Tiden går, och djungelfolken njuter av freden och ser hur skördarna växer. Myten om att Fantomen kan göra sig osynlig sprids. M´Wanu glöms bort, ända tills han återvänder under fredsfesten. Han sprider sin hypnotiska rök för att besegra Fantomen, men Fantomen har förberett sig noga inför mötet. Med hjälp av teatereffekter lurar han M´Wanu och besegrar honom. M´Wanu jagas bort av djungelstammarna, fredlös. Fantomen ber Buran att inte avslöja något om dekoktens roll i dramat, för att spä på myten om Fantomens odödlighet. Och, eftersom han är osäker på om det var dekokten eller hans näsfilter som skyddade mot röken...

Legenden om Diamantbägaren utspelat 1610 Publicerat i FA 11/85, KRÖ 6 (2/94)
Fantomen räddar sultanen Mamoud Ben Al´lina från ett mordförsök, och vinner en ny vän. Sultanens käraste ägodel är en bägare av ren diamant, som sägs varit i alla stora historiska härskares ägo. Sultanen ber Fantomen att resa till Indien, för att hämta prinsessan Pura, dottern till en maharadja och föra henne till sultanen som hans brud. Som giftogåva ger han sin diamantbägare. Fantomen ger sig av med sultanens soldater, men efter flera anfall mot sällskapet flyr de illa tränade soldaterna. Fantomen lämnas ensam, med uppdraget och diamantbägaren. Han når maharadjans palats, och finner Pura i sorg - hon vill inte gifta sig med den gamle sultanen. Fantomen blir själv förälskad i Pura, men är sitt uppdrag trogen. Han för den otröstliga prinsessan till Sultanen. Under resan förklarar Pura för sin hovdam Aruna att hon älskar Fantomen. Aruna ger dem en kärleksdryck, och de inser sin kärlek till varandra. Sultanens vakter möter dem, men när Fantomen vägrar föra Pura till bröllopet blir han anfallen och sårad. De tre förs till sultanen, där Fantomen tvingas att strida på en arena mot tigrar. Pura hoppar ner på arenan, och flyr tillsammans med Fantomen till De Djupa Skogarna. Aruna berättar för sultanen om kärleksdrycken, och han reser genast till De Djupa Skogarna. Han anländer mitt under bröllopsceremonin, förlåter brudparet och ger dem diamantbägaren som bröllopsgåva. Detta är första gången Alexanders Diamantbägare nämns.

Mannen som inte kunde dö utspelat 1617 Publicerat i FA 21/84, KRÖ 7 (3/94)
Fantomen har lämnat sin son Chris i England, där han ska studera. Fantomen reser till Bengali med ett danskt skepp, vars norske kapten är en girig och korkad man. Under färden anfaller han pirater, tar deras byte och fängslar sin styrman som avrått anfallet. Fantomen återvänder till Bengali till den årliga fredsfesten, bara för att höra att Tez fått en ny medicinman, en odödlig man som lärt sig dödens hemligheter av vita gudar. Medicinmannen tvingar Tez att tillverka vapen i stället för att bryta guld. Fantomen söker upp Tez, och finner styrmannen Jens, från det danska skeppet, fängslad av Tez´ krigare. Jens berättar att kaptenen lierat sig med en medicinman vid namn M´Wanu, och att de tagit över Tez. M´Wanu har ett nytt vapen: de giftiga Kalabarbönorna. Han äter dessa utan att dö, men alla andra som äter bönorna dör genast. Fantomen känner dock tricket med bönorna: om skalet är helt är bönan ofarlig. M´Wanu ger tydligen sina offer skadade bönor. Fantomen söker upp Tez och sjömännen och sprider förvirring. Tez ställer sig på Fantomens sida, och han möter snart M´Wanu igen. Denne utmanar Fantomen att äta en Kalabarböna. Fantomen tar den med helt skal och äter, men M´Wanu tvekar att äta den skadade bönan. Han fängslas tillsammans med kaptenen, och förs med skeppet till Danmark, där myten om Fantomen sprids över världen.

I piraternas våld utspelat 1621-23 Publicerat i FA 18/73, KRÖ 7 (3/94)
Fantomens son Chris, den blivande 4:e Fantomen, rymmer från skolan med sin kamrat Morgan, och de tar värvning på ett skepp som matroser. Skeppet blir anfallet av pirater, och Kit säljs som slav. Morgan löses ut av sin far, och låter underrätta Fantomen om Chris´ öde. Chris säljs vidare till piratkaptenen Peter Reis som galärslav. Han blir erbjuden frihet om han blir pirat, men han vägrar och sätts vid åran igen. Fantomen mottar budet, och ger sig iväg. Chris´ skepp deltar i ett sjöslag, och efteråt lyckas Chris och hans medfånge Abdulla fly. De bygger en flotte och plockas upp av Malteserriddare. Dessa fängslar Chris och Abdulla vid årorna. Fantomen anländer till Alger, där han befriar en av Chris´ tidiga medfångar, en man vid namn Hendrik. Tillsammans bygger de först upp ett handelshus, och sedan en flotta kallad Dödskalleflottan, som kapar piratskepp. Båda är täckmantel för att finna Chris. Chris möter Peter Reis igen, som även han sätts vid åran. Dessutom träffar han på Morgan, som tagit värvning hos Malteserriddarna. Morgan ger Chris en fil, och Chris börjar förbereda sin flykt. Malteserskeppet går i kvav vid ett anfall, Chris, Abdulla och Peter Reis spolas överbord. Även Morgan spolas överbord, och snart vet Fantomen var Chris varit. Chris och Abdulla befinner sig hos Peter Reis, men denna förråder de båda till sin herre. Fantomen söker upp sin son, och lyckas befria honom sekunden innan han ska avrättas. Chris återvänder till skolan, Fantomen återvänder hem. Dödskalleflottan fortsätter sitt värv, och dess flagg förvandlas snart till piraternas flagga ”Jolly Roger”.

Wambalu - häxmästaren Utspelat ca 1624 Publicerat i FA 4/95
När missionärerna kommer till Bengali blir djungelns medicinmän oroliga för att deras makt ska försvinna. Den ondskefulle Wambalu Samlar medicinmännen och lägger skulden på Fantomen, och smider en plan för att göra sig av med den Vandrande Vålnaden. Några veckor senare jagar Fantomen och Wambesi en sårad panter som attackerat allt i dess väg. Fantomen blir anfallen av pantern, och hittas sårad av Wambesi. De för honom till bandarerna, och Buran fattar misstankar då en bit av Fantomens dräkt skurits bort. Det är Wambalu som tagit tygbiten och satt den på en voodoo-docka. Buran skickar en bandar till Oxford, där Chris studerar. Chris ger sig genast av för att ta sin fars plats, och fadern dör till synes. Chris letar upp Wambalu, som försöker hetsa djungelstammarna att föra krig mot missionärerna, och skryter om att han dödat Fantomen. Wambalu skickar sin väldige slav på Chris i en tvekamp - den som vinner är den som får hövdingarna på sin sida. Kampen står och väger, tills en medicinman träffar Chris med en förgiftad blåsrörspil. Chris hämtas av bandarerna medan Wambalu leder stammarna mot en missionärsstation. Samtidigt går Wambalus voodoo-docka sönder, och Fantomen vaknar i kryptan efter flera månaders skendöd. Medan Buran berättar vad som hänt kvicknar Chris till. Han når fram till missionärsstationen i sista sekunden och räddar en ung flicka ur det brinnande huset. Han avslöjar medicinmännens tricks och övertygar hövdingarna att lägga ner vapnen. Wambalu återvänder besegrad till sin hydda, och samma natt anländer Fantomen. Wambalu ser den saknade biten tyg i Fantomens dräkt, och att ringarna saknas och inser att myten om Fantomens odödlighet är en bluff. Men han hinner inte göra något innan den sårade och hungriga pantern överfaller honom och dödar honom. Chris återvänder sedan till Oxford, men återvänder hem ett år senare för att ta sin fars plats.

Den Gyllene runans gåta del 2 - Dödens trädgård Årtal okänt Publicerat i FA 17/88, KRÖ 20 (4/97)
Fantomen befinner sig tillsammens med en ung morier på jakt efter ett havsmonster, men de båda skadas och lämnas utan vare sig åror eller segel ute på havet. Fantomen finner en flaska i vattnet och öppnar den. En ande visar sig och Tackar Fantomen för att han släppt honom fri, och beviljar tre önskningar. Anden, som heter Shem, berättar hur han sattes att vakta Salomos gruva, där magikern Bail fängslats, men somnade. En grupp vikingar stal nyckeln ur hans hand och släppte lös Bail, som när han upptäckt at han inte kunde återvända till gruvan stängde in Shem i den illa flaskan. Bail söker ännu efter nyckeln, som vikingarna tog med sig. Fantomen använder två av sina önskningar för att komma i land med sin unge vän, men väl i land blir de tillfångatagna av slavjägare och förda till slavmarknaden i Mucar. Fantomen köps där av den ondskefulla prinsessan Lala Singh, trots den mystiske Abils varningar, och förs till hennes palats. Hon visar porträtten över Singhsläktens ledare, och dess grundare: vikingen Bor Singh. Under hans porträtt vilar en liten lertavla som fångar Abils intresse. Fantomen hånar Lalas blodtörst, och som straff sticker hon ut hans ögon och tvingar honom att slita hårt. När Abil hånar hennes planer att förödmjuka Fantomen och döda honom skickar hon Fantomen till "Dödens trädgård", en livsfarlig plats full av giftiga djur och dödliga fällor. Fantomen vandrar genom trädgården oskadd, tills han fastnar i en fälla. Lala skickar sin tiger på Fantomen, som i samma ögonblick önskar att han hade sin syn tillbaka. Shem uppfyller Fantomens sista önskan, och han besegrar tigern, som faller ner i en vattenvirvel och drar med sig Lala i döden. Fantomen befriar Lalas slavar och kämpar mot hennes väldige slavmästare. Slavarna sätter eld på palatset, och Fantomen besegrar jätten, men ser ingen utväg ur det brinnande palatset. Som i en dröm får han lertavlan av Abil, och förs av jätten tillbaka till stranden, där han vaknar. Han nedtecknar äventyret i en specialkrönika, osäker på om det var dröm eller verklighet...