Den 13:e Fantomen


Levnadsår: 1775-1811
Blev Fantomen vid:18 års ålder (år 1793)
Fru: Jeanette Lafitte, syster till piraten Jean Lafitte (enligt vissa källor gift med mongolprinsessan Vhatta Khan, en uppgift som ska tas med en nypa salt)
Barn: sonen Kit
Vänner: Nuran (bandarhövding), Ben Oakes (barndomsvän, sedermera överste i Djungelpatrullen), Jacob Grimm (sagoboksförfattare)
Kännetecken: Kallades Oxen, då han lär ha varit väldigt kraftigt byggd.

Viktiga händelser: Räddade tillsammans med Axel von Fersen Frankrikes kronprins undan giljotinen under franska revolutionen. Förde svärdet Durandal till Dödskallegrottan år 1797. Mötte amiral Nelson år 1804-05. Upplevde två äventyr år 1807 som hans vän Jacob Grimm förvandlade till två populära sagor: Rödluvan samt Hans och Greta.

Historia: Den 13:e Fantomens liv var mycket händelserikt och väldokumenterat, utom i ett fall: hur han blev Fantomen och vem han gifte sig med. I den ena berättelsen är han mycket kort och kraftig, har tre äldre trillingbröder och gifter sig med mongolprinsessan Vhatta Khan. Det finns inget som stödjer denna historia, bröderna finns över huvudtaget inte nämnda någon annanstans. I den andra berättelsen gifter sig Fantomen med Jeanette Lafitte, syster till piraten Jean Lafitte. Äventyret utspelar sig i fel tid, drygt fem år efter den 13:e Fantomens död, och hans mor är här amerikanska, inte engelska. Trots detta är denna episod betraktad som den riktiga. Kit studerade i England, och upplevde två äventyr med sin far. Han och hans vän Ben Oakes hjälpte Fantomen att krossa en liga vrakplundrare, ledda av piraten Black Gull som gick under identiteten Fågelskrämman. Fyra år senare räddades Kit undan skattsökande pirater av sin far. Året därefter befann sig Kit på skattjakt igen, i en krypta med en egendomlig damm, som hade en ännu egendomligare invänare. År 1793 akterseglades Kit i Karibien, där han fann en piratskatt och med sin fars hjälp avslöjade ett piratband och deras medhjälpare. Samma år tog han sin fars roll, och förälskade sig i Jeanette Lafitte. Han gjorde upp med hennes bror, piraten Jean Lafitte, och gifte sig med Jeanette. Senare samma år räddade en man ur franskt fängelse, och förde honom till sitt gömställe i Notre Dame. Mannen dog dock innan hans gåta fick sin lösning. Efter detta räddade han trädfolket undan giriga pirater, som jagade opaler. Året efter, 1794, räddade han och Axel von Fersen Frankrikes kronprins undan döden i revolutionens Paris. År 1797 kämpade Fantomen mot Singh-pirater, och förde svärdet Durandal till Dödskallegrottan. Året därpå tvångsvärvades han till Napoleons armé i Egypten, där han fann den mumifierade orm som dödade Cleopatra. År 1804 tvångsvärvades Fantomen ännu en gång, den här gången till ett engelskt skepp, av en samvetslös kapten. Fantomen tvingade kaptenen att skriva under en bekännelse av sina brott, och lämnade sedan skeppet som en fri man. Senare samma år, blev Fantomen åter indragen i engelsmännens kamp mot fransmännen, och mötte amiral Nelson. År 1805 Mötte han piraten Black Poes dotter Mary, som försökte hitta sin fars skatt och hämnas mordet på sin far. Två år senare upplevde Fantomen ett rysligt äventyr i tyska Zellerstadt tillsammans med sagoförfattaren Jacob Grimm, och kort därefter mötte han en kvinna som kallades häxa för sina kunskaper inom läkekonsten. Dessa båda äventyr inspirerade bröderna Grimm att skriva sagorna om Rödluvan och Hans och Greta. År 1811 återvände Mary Poe, nu kallad Marie Lamour. Hon kidnappade Fantomen, men hans fru Jeanette resterna efter sin brors piratflotta, och med hjälp av denna besegrades Mary Poe.

Kända äventyr:

Vrakplundraren utspelat 1785 Publicerat i FA 15/77, FA 22/86, KRÖ 16 (4/96)
Unge Kit och hans vän Ben Oakes hjälper sin far att besegra vrakplundrare vid Cornwalls kust som leds av Fågelskrämman. För närmare detaljer, se ”Den 12:e Fantomen” under Kända äventyr.

Jamaica-Jacks skatt utspelat 1789 Publicerat i FA 24/87, KRÖ 17 (1/97)
Kit och hans vän Billy räddas av Fantomen undan pirater på jakt efter en piratskatt i fiskebyn Blackrock. För närmare detaljer, se ”Den 12:e Fantomen” under Kända äventyr.

Kryptans hemlighet Utspelat 1790 Publicerat i FA 2/99
Kit och hans vän Billy semestrar i byn Wythstone, och bestämmer sig för att leta reda på en försvunnen klosterskatt. De hindras av Billys morbror, som har en mörk hemlighet. För fler detaljer, se "Den 12:e Fantomen" under Kända äventyr.

Montbars skatt Utspelat 1793 Publicerat i FA 8/99
Kit blir akterseglad i Karibien, och hamnar på den svenska kolonin S:t Barthélemy. Där hittar han en legendomspunnen piratskatt, och lyckas med sin fars hjälp avslöja och besegra ett piratband och deras ledare. För fler detaljer, se "Den 12:e Fantomen" under Kända äventyr.

Gravvalvets hemlighet utspelat 1793 Publicerat i FA 21/80, FA 12/91, KRÖ 21 (5/97)
Obs! Flera detaljer är felaktiga i detta äventyr. Dels utspelar det sig i fel tid, (ca 5 år för sent), och Kits mor är här amerikanska, inte engelska. Trots detta är Gravvalvets hemlighet det äventyr man bestämt sig för att följa. Kit utbildar sig i Amerika, och träffar Jeanette Lafitte som han förälskar sig i. Hans morfar uppmanar Kit att glömma henne, men söker trots detta upp henne. Hon visar sig vara syster till piraten Jean Lafitte, som låter kasta ut Kit. Han uppvaktar henne ännu en gång, och även hon blir förälskad. Jean dyker upp och duellerar mot Kit, men förlorar. Snart får Kit veta att hans far är svårt sårad. Han tar ett snabbt avsked av Jeanette innan han reser till Bengali, där han svär Eden och tar sin fars plats som Fantomen. Under tiden blir Jean benådad och kämpar vid amerikanernas sid mot britterna. Men han blir uttråkad, och återvänder till piratlivet. Kit, nu Fantomen, seglar med ett spanskt skepp som attackeras av Jeans flotta. Fantomen kämpar på spanjorernas sida, men Jean känner igen honom. Under stridens hetta träffas Jean av ett skott, och hans män ger upp. På sin dödsbädd ger han Fantomen sin systers hand och ledarskapet över sina män. Fantomen värvar piraterna till Djungelpatrullen, begraver Jean Lafitte i Dödskallegrottans hemliga krypta och gifter sig med Jeanette.

Då hämndens timma slår utspelat 1793 Publicerat i FA 23/92, KRÖ 21 (5/97)
Obs! Detta äventyr saknar ordentlig förankring i Fantomenättens historia, men tas här upp ändå. De tre bröder som här nämns finns inte omskrivna någon annanstans, och giftermålet med Vhatta Khan är uppdiktat. Fantomen är här en mycket kort man, närmast en dvärg, men oerhört stark. På grund av detta kallades han Oxen, ett smeknamn som faktiskt nämns i krönikorna. Unge Kit blir som barn retad av sina äldre trillingbröder retad då han är mycket liten till växten. De tre bröderna åker till England för utbilda sig och Kit blir kvar i djungeln. Han gör allt för att bli stor och stark, och tränar mycket tillsammans med sin far . Han blir oerhört stark och skicklig på att slåss, men inte mycket längre. Snart återvänder Kits bröder - den ene är fäktmästare, den andre boxare och den tredje kampsportsmästare. Kit besegrar dem alla i deras grenar, och får sitt erkännande. Sedan reser bröderna tillbaka till England, för att leva sina egna liv. Snart låter en mongolhövding invadera djungeln och ta slavar bland djungelfolken. Fantomen reser dit, men blir svårt sårad. Endast Kit kan ta hans plats, och gör så. Han blir utskrattad när han tar på sig dräkten, och beslutar sig för att göra sig förtjänt av den först. Han rider till mongolhövdingen, och utmanar dennes bäste kämpe - som är hans dotter Vhatta Khan. Hon har svurit att gifta sig med den man som kan besegra henne i strid, men ännu inte funnit den mannen. Kit besegrar henne enkelt, och tvingar hennes far att släppa slavarna fria. Kärlek uppstår mellan Kit och Vhatta, och han för henne till De Djupa Skogarna, där de gifte sig. Hennes far dyker rasande upp, men för sedan sin dotter till altaret. Detta äventyr saknar förankring i Fantomens vidare historia, och Vhatta nämns aldrig som Fantomens fru i kommande äventyr.

Katedralens gåta utspelat 1793 Publicerat i FA 26/90. KRÖ 17 (1/97)
I revolutionens Paris bryter sig Fantomen in i ett slott för att befria markis de Fabras, som fängslats som konspiratör. Han ar även med sig en torterad och stum man som sitter i markisens cell. De flyr med hjälp av en luftballong, och landar utanför staden där de ska byta till häst och vagn. Fantomen och främlingen lämnas kvar när soldaterna kommer, och främlingen träffas av ett skott. Fantomen smyger med den sårade genom den öppnade stadsporten och upp till det hemliga rummet i Notre Dame. Fantomen ger sig för att skaffa förband och medicin till mannen, men när han återkommer är mannen död. I det meddelande han lämnat ber han Fantomen att lämna ett paket till sina släktingar, men släktingarnas namn förblir höljt i dunkel. Paketet har fallit ner mellan två stenar, och Fantomen försöker förgäves få tag på det. Gåtan får sin lösning 200 år senare av den 21:a Fantomen.

Statyettens gåta utspelat 1793-94 Publicerat i FA 3/93, KRÖ 18 (2/97)
Fantomen reser hem med ett skepp, vars besättning gör myteri. Han försöker varna kaptenen, men misslyckas. Kaptenen avrättas av sina män, och när de vänder sig mot Fantomen hoppar han överbord. Han flyter i land på en öde strand där han hittas av några medlemmar av Trädfolket, som fått sitt namn efter sin by uppe i ett träsks träd. De tar hand om Fantomens skador, och visar sig dokumentera all sin historia noggrant. De vet till och med vem Fantomen är! Han får veta att de gräver upp opaler som de använder som smycken. Snart landstiger besättningen från skeppet, som nu blivit pirater. När de får syn på opalerna väcks deras girighet. Fantomen och Trädfolket tillverkar en luftballong, med vilken de anfaller piraternas skepp. De nedgör piraterna, och de som hoppar överbord drunknar i träsket. Fantomen lovar Trädfolket att bistå dem med hjälp närhelst de behöver den, och återvänder sedan hem.

Mysteriet Dauphin utspelat 1794-95 Publicerat i FA 6/95, KRÖ 18 (2/97)
I revolutionens Paris tar sig Fantomen in i ett fängelse för att befria Frankrikes kronprins och tronarvinge. Han möter där Axel von Fersen, och efter handgemäng inser de att de har samma uppdrag. De tvingas att fly när vakterna kommer. De gör ett nytt försök och flyger in över fängelset med en luftballong. Fantomen angör ballongen, och beger sig ensam in i fängelset, där han kämpar sig fram till kronprinsens cell. De flyr med ballongens hjälp till Notre Dame, där de gömmer sig några veckor. Kronprinsen, Louis-Charles, visar under denna tid sin stora begåvning för litteratur, historia och vetenskap. Fantomen smugglar ut kronprinsen ur Paris, men den officiella förklaringen är att kronprinsen dog i fängelset. Axel von Fersen lyckas ta sig till Sverige, där han lever ett lugnt liv ända tills han 15 år senare faller offer för en komplott och blir ihjälslagen av en pöbel på öppen gata. Louis-Charles bosätter sig i Bengalis djungel, där han gifter sig och blir en mycket ryktbar medicinman.

Durandal utspelat 1797 Publicerat i FA 14/81, KRÖ 18 (2/97)
Under en båtresa till Lissabon finner besättningen ett förlist skepp. Spåren visar att det attackerats av Singh-pirater, och endast en besättningsman har överlevt. Skeppet styr mot Gibraltar, där mannen får vård och Fantomen inbjuds till amiral Nelson. Han får där höra vad besättningsmannen berättat: skeppet bar greve Stefan de Canbrai, som ämnade motta sin släkts svärd Durandal av shejk Said Bin Maroof i Afrika. Svärdet har varit försvunnet länge, och den godhjärtade shejken hoppas på att kunna sluta en pakt med Frankrike genom handligen. Skeppet anfölls av Singh-pirater, som förde greve Stefan och hans syster till Kourish Singh, som tros vilja ha svärdet för egen del. Fantomen reser genast för att rädda greve Stefan, och får hjälp av marockanen Syed Asraf, som gissat vem Fantomen är. De två krossar Kourishs tillhåll, piratnästet Djaba, och räddar greve Stefans syster Angelique. De rider genom öknen för att finna Kourish, och Angelique berättar hur hennes släkt fått Durandal genom svek och lögner. Senare förlorades svärdet till turkarna genom en förfaders svek. Fantomen och Syed finner Stefan och shejk Maroof i Kourishs läger utanför Maroofs palats. De räddar greven och shejken ur piratens klor, och flyr in i palatset. Maroof ger Fantomen svärdet, och stänger in honom tillsammans med Syed och Angelique i ett lönnutrymme medan striden rasar. När de tre kommer ut är shejk Maroof och greve Stefan döda, och med dem många av piraterna och shejkens män. Fantomen återvänder hem, och ålägger Syed att föra hem Angelique till Frankrike.

Cleopatras orm utspelat 1798 Publicerat i FA 26/89, KRÖ 18 (2/97)
När Fantomen befinner sig i Frankrike blir han tvångsvärvad till Napoleons armé, och förs till Egypten. Med på resan finns professor Guy de Beauharnais, som forskat fram var Cleopatra begravts med en skatt i den Egyptiska öknen. Tolken Sekhmet mördar professorn för att ensam kunna ta skatten, men mordet upptäcks av kapten Tardieu, som finner professorns anteckningar och planerar att lägga beslag på skatten. Vid landstigningen på Egyptens kust blåser en storm upp, och Fantomen räddar kapten Tardieu undan drunkning. De två blir snart vänner, och Tardieu inviger Fantomen i sin hemlighet. När Kairo kapitulerat deserterar Fantomen och Tardieu, och reser längs Nilen, med Sekhmet som kapten. Under natten blir de anfallna av besättningen, som är i Sekhmets sold, och tvingas hoppa överbord. De undkommer sina förföljare, bara för att hittas av fransmännen. De ställs inför exekutionspatrull som desertörer, men räddas undan döden då de anfalls av rövare. Fantomen och Tardieu flyr på häst i öknen, och tar skydd i en tempelruin. Där möter de Sekhmet och hans män, som nu funnit Cleopatras grav. De stiger in i graven, där Tardieu blir biten av en giftorm. När Sekhmets män finner att graven redan är länsad låser de in honom tillsammans med Fantomen och Tardieu. Fantomen finner den mumifierade orm som Cleopatra använde för att ta sitt liv. Tardieu dör av giftet, och Fantomen och Sekhmet försöker ta sig ut genom ett schakt. Sekhmet sparkar ner Fantomen och försöker klättra upp ensam, men faller nerför schaktet och slår ihjäl sig. Fantomen tar sig ensam ut, med Cleopatras orm, finner en häst och rider genom öknen till Nilens strand. Därifrån återvänder han hem till Bengali.

Matros Walker utspelat 1804 Publicerat i FA 19/77, FA 21/87, KRÖ 18 (2/97)
Fantomen och Nuran ska resa med skeppet Gilyacht till Gibraltar, men Fantomen tvångsvärvas som matros på skeppet istället. Kapten ombord är den samvetslöse och fege greve Thomas Lexter, och dennes närmaste man löjtnant McDuff. Kapten Lexter bjuder in Nuran och två adelsdamer till sin hytt, men förolämpar Nuran. Snart råkar skeppet i strid med fransmän, och Fantomen och kadett Horaty vänder nederlag till seger - Horaty får äran för detta. Nuran stöter bokstavligt talat ihop med kapten Lexter, som sparkar till Nuran. Fantomen ser detta och återgäldar sparken, och för sedan Nuran till hytten. Där tar han på sig Fantomendräkten under sjömanskläderna. Kapten Lexter låter kölhala Fantomen, som tar sig loss. Han skriver ett dokument med kapten Lexters bekännelse av sina brott, och tvingar kaptenen under vapenhot att skriva under dokumentet och överlämna det till Kadett Horaty. När Lexter inser Fantomens bluff tar han tillbaka dokumentet och kastar Horaty överbord. Fantomen räddar honom, och får hans fortsatta hjälp. De lurar Lexter och löjtnant McDuff, till adelsdamernas hytt, och slår ner dem. Gilyacht löper in i Gibraltars hamn med Lexter och McDuff fängslade, och kadett Horaty som befäl på båten. Han överlämnar Lexters signerade bekännelse till amiralen, som fängslar Lexter och McDuff, och släpper de tvångsvärvade matroserna fria. Sedan reser Fantomen utan fler dröjsmål hem till Bengali.

Spöket på HMS Atropos utspelat 1804-05 Publicerat i FA 1/95, KRÖ 19 (3/97)
Fantomen och Nuran seglar från Gibraltar, men när Fantomen blir sjuk tvingas de landstiga på ön Fuerteventura. Där räddar de löjtnant Cable undan ett överfall. Cable berättar hur hans skepp HMS Atropos övertagits av piraten Turkomans män, och hur han själv lyckats ta sig iland, där Fantomen och Nuran räddade honom undan de efterföljande piraterna. Utklädda till matroser tar Fantomen och Nuran värvning på HMS Atropos, där Fantomen åter drabbas av feber. De fåhjälp av matros Mipps, som gömmer undan Fantomen, och påstår att han dött av smittkoppor. När Fantomen tillfrisknar får han veta att amiral Nelsons käresta lady Hamilton är ombord. Tillsammans med Nuran och Mipps hemsöker han skeppet, medan Nuran och Mipps sprider myten om Den Vandrande Vålnaden. När Dödskallemärket dyker upp överallt blir piraterna ordentligt skrämda. Fantomen utmanar Turkoman på duell, och under striden kastas Turkoman överbord och drunknar. Fantomen utnämns till kapten, och lovar besättningen att ansöka om nåd för deras del. När skeppet anländer till en engelsk utpost vid Martinique ber Fantomen ombedd att föra ett meddelande till amiral Nelson i Trinidad. De kämpar sig genom den franska försvarslinjen, och tar sig fram till den engelska flottan. Fantomen möter amiral Nelson, och tvingar denne att benåda besättningen på HMS Atropos och skänka dem skeppet. Atropos återgår till flottan, och Fantomen reser hem.

Black Poes skatt utspelat 1805 Publicerat i FA 7/85, KRÖ 19 (3/97)
Ett skepp förliser vid Bengalis kust, och två överlevande, Mary Read och hennes farbror Read, räddas ur vågorna av Mori. Fantomen möter Mary, som har en medaljong i sin ägo. Medaljongen tillhörde en gång piraten Black Poe, och innehållen ena delen av hans skattkarta. Fantomen läser i sin fars krönika hur han besegrade Black Poe, och förde dennes värja till Dödskallegrottan. I värjan hittar Fantomen den andra delen av kartan, och tillsammans med Mary, Richard och några Mori-män ger han sig av till Fire Island för att söka rätt på skatten. På vägen möter de ett piratskepp, men seglar ifrån dessa. När de landstiger på Fire Island möter de en tokig dvärg som försöker skrämma iväg dem. De misslyckas att få tag på honom, och söker rätt på skatten istället. När de finner platsen drar Mary och Richard vapen. Mary visar vara Black Poes dotter, och Richard är piratens närmaste man. Den tokige dvärgen dyker upp igen, beväpnad, och kallar sig skattens väktare. Han skjuter Richard, och vänder situationen till Fantomens fördel. Mary flyr till stranden, där hennes män från piratskeppet som förföljt dem sjösatt långbåtar. Mori skjuter brandpilar mot piratskeppet, som fattar eld. Dvärgen välter ett stenrös över piraterns långbåtar och sänker alla utom en. Mary återvänder till sitt brinnande skepp, och seglar iväg. Fantomen och Mori lyckas hitta Black Poes skatt, och återvänder sedan till fastlandet.

Ondskans slott utspelat 1807 Publicerat i FA 2/88, KRÖ 19 (3/97)
Fantomen anländer till den tyska staden Zellerstadt, där han möter och slår följe med författaren Jacob Grimm. De två räddar unga Lorellys droska undan en vargflock, och eskorterar henne till Rosenhag, där hennes mormor baronessan Germaine bor. Där erbjuds de husrum över natten. Baronessan var en gång mycket vacker - Fantomen såg hennes porträtt - men nu är hon skräckinjagande. Under natten attackeras Fantomen av en varg, men försvarar sig och avvärjer vargen. På morgonen fortsätter han och Jacob sin resa, men Fantomen mins plötsligt en detalj - på Germaines porträtt bar hon en handske, då hennes hand skadats i en olycka. Men när de mötte henne bar hon ingen handske! I Zellerstadt får de veta att Germaine hade en ondsint tvillingsyster, Irma, som varit försvunnen sedan flera år. De får även ett par silverkulor, som försvar mot varulvar. När Fantomen och Jacob når Rosenhag har Germaine rest till sin jaktstuga med Lorelly. De når stugan, där de finner Lorelly piskad och avsvimmad. Fantomen attackeras av en varg, och avlossar en silverkula mot den. Dess dödsskrik är människolikt. De anfalls av en vargflock och tar skygg i jaktstugan. Där anfalls Fantomen ännu en gång av en varg, och skär av dess ena tass. Vargen flyr, och flocken försvinner. De återvänder till Rosenhag, där de finner Germaine inlåst av sin syster, som tagit hennes plats. Fantomen och Jacob finner Irmas döda kropp, som saknar en hand...Av Jacob får Fantomen den avkapade vargtassen som minne, och Jacob skriver sin saga om Rödluvan, baserad på detta äventyr.

Häxan utspelat 1807 Publicerat i FA 2/91, KRÖ 21 (5/97)
Fantomen reser efter sitt möte med Jacob Grimm, och når den öde byn Dreibach, där han får ett rum för natten. Mitt i natten invaderas byn av besatta barn, och Fantomen kräver en förklaring. Hans värd berättar hur en kvinna, Helga Braun, försökt bota en ung flicka från en sjukdom, men misslyckats. Hon kallades häxa för sina ”förbjudna” kunskaper om läkekonst, och fördrevs från Dreibach. Kort efteråt försvann alla barn, bara för dyka upp vissa nätter, besatta och krävandes mat. Fantomen reser till skogen, där han blir övermannad och bunden av de vilda barnen. Han befrias av unge Hans, som berättar hur Helga botat hans syster Greta från sjukdom. Hon bakade sedan pepparkakor, som hon gav barnen. Dessa blev alldeles galna sedan dess, utom Hans, som inte åt av pepparkakorna. Hans ger Fantomen några av Helgas flaskor, och han låter analysera dem. Den ena flaskan innehåller en drog, och den andra antibiotika. Fantomen får ett medel som motverkar drogen, och återvänder till Helgas stuga. Helga har märkt att hennes flaskor saknas, låst in Hans och rest till Dreibach för att skaffa nya. Fantomen befriar Hans, och bakar nya pepparkakor med motmedel mot drogen. Barnen kastar sig över pepparkakorna, och faller sedan i sömn. I Dreibach upptäcks Helga, och jagas av en pöbel. Hon tappar kontrollen över sin vagn, åker in i ett träd och dör. Fantomen visar byborna deras barn, som nu är botade, och berättar hur Helga räddat dem undan en epidemi. Helga får en ordentlig begravning, och Fantomen lämnar Dreibach. Detta äventyr inspirerar sedan Jacob Grimm att skriva sagan Hans och Greta.

I kapardrottningens våld utspelat 1810-11 (året osäkert) Publicerat i FA 16/95, KRÖ 21 (5/97)
Prolog: Mary Poe försöker hitta sin fars piratskatt, och hämnas på Fantomen för sin fars död. Men hon tvingas fly tomhänt, och svär att återkomma för sin hämnd. Mary Poe går nu under namnet Marie Lamour, och har gjort sig en förmögenhet på handel med elfenben och slavflickor. Hon har behållit sitt piratskepp med dess besättning, och seglar med det till Spyglass. Hon får där höra att Fantomens fru Jeanette ska till Morristown med sin kusin. Marie träffar Jeanette på en konsert och bjuder in henne och Fantomen till en maskeradbal. Där kidnappar hon Fantomen och seglar iväg. Jeanette samlar ihop sin fars besättning och skaffar ett skepp, och seglar iväg till Maries tillhåll i Zanzibar. Marie visar Fantomen sin prakt och erbjuder honom sin hand, men han hånar henne, och fängslas. Han fritas av några slavflickor, och tillsammans tar de över de druckna piraternas skepp. Då ser han hur Jeanettes skepp löper in mot Maries palats. Hon utmanar Marie på duell, men besegras av henne. Marie för Jeanette till sin slavauktion, samtidigt som Fantomen smyger i land med en krutkagge. Ingen av slavhandlarna vågar bjuda på Fantomens kvinna, och i nästa ögonblick exploderar marknaden. Marie flyr upp till en balkong, där hon försöker skjuta Fantomen. Slavflickornas apa anfaller henne, och när hon försöker slå ihjäl den faller hon nerför balkongen, ner i lågorna efter explosionen. Slavflickorna och piraterna ges ett skepp och seglar iväg, medan Fantomen och Jeanette återvänder till De Djupa Skogarna.