Den 12:e Fantomen


Levnadsår: 1757-1793
Blev Fantomen vid: 18 års ålder (år 1775)
Fru: Marion Trelawney, dotter till en engelsk godsägare
Barn: sonen Chris
Vänner: Nuran (bandarhövding), Redruth (Fantomens och Marions engelske kusk).
Kännetecken: Kallas Öknens son, då han föddes i Jemens öken när hans mor Renate sålts som slav. Hade en häst kallad Hannibal.

Viktiga händelser: Räddade Stonehill undan en best med hjälp av ett magiskt svärd år 1775. Mötte Cagliostro och fick en av lertavlorna i Den gyllene runans gåta, under 1780-talet. Grep in under franska revolutionen år 1789, och skapade sig samtidigt ett gömställe i Notre Dame. Mötte Kazcim år 1790, ett deläventyr i Ibis-mysteriet. Befann sig i Stockholm år 1792, samtidigt som Gustaf III mördades. Myntade djungeordspråket "Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig!"

Historia: Chris föddes år 1757 i Jemens öken, då hans mor sålts som slav, och kallades därför Öknens son. år 1773 blev Chris oskyldigt anklagad för mord på sin morfar, men befriades av sin far som senare avslöjade den riktige mördaren. År 1774 gifte han sig med Marion Trelawney, dottern till en engelsk godsägare, och ett år senare svor han Eden. Dock bar han Fantomendräkten innan dess. År 1775 besegrade han en best med hjälp av ett magiskt svärd. Senare samma år föddes hans son, den blivande 13:e Fantomen. Ett år senare befriade Fantomen Benjamin Franklin ur engelskt fängelse, och senare samma år räddade han sin fru Marion från en galen lord som kidnappat henne. År 1777 mötte Fantomen stråtrövaren och massmördaren Will Timms, kallad Svarte Will, som kommit tillbaka från de döda. Tidigt under 1780-talet mötte Fantomen Cagliostro i Paris, och samtidigt fick han en av lertavlorna som ingår i Den gyllene runans gåta. År 1783 satte Fantomen stop för en domare i England som utpressade en man att spela stråtrövare. Domarens hustru gick med i Hekates Döttrar, en sammanslutning av kvinnor som utkrävde hämnd på onda män - hämnd som alltid inträffade på mystiska sätt... År 1785 besegrade Fantomen vrakplundrare vid Cornwalls kust, ledda av piraten Black Gull, och senare samma år blev han oskyldigt anklagad för mord, men lyckades bevisa sin oskuld. År 1786 besegrade Fantomen piraten Rånock-Lynch efter en våldsam duell utanför Cape Cod. År 1788 eller 1789 (årtal osäkert) mötte han och besegrade den fruktade medicinmannen Karna, som besatt magiska förmågor efter att ha druckit nektarn från egendomliga orkidéer. År 1789 grep Fantomen in i franska revolutionen, och gjorde sig ett gömställe i Notre Dame. Senare samma år räddade han sin son undan pirater på jakt efter en nergrävd skatt. År 1790 räddade Fantomen sin son undan en kyrkoherde som var beredd att döda för att dölja sina mörka hemligheter. Senare samma år mötte han den grymme Kazcim, som höll djungelstammarna i skräck, i ett deläventyr i Ibis-mysteriet. Ett år efter detta räddade Fantomen kompositören Mozart undan utpressare. Ett år senare befann han sig i Stockholm för att förhindra en konspiration mot Gustaf III, men misslyckades, som bekant. Det är även känt att den 12:e Fantomen stoppade slaveriet i Mucar och myntade ett av djungelns mest populära Fantomenordspråk, men när är inte känt. År 1793 räddade Fantomen sin son som åter var på skattjakt, nu på ön S:t Barthélemy. Senare samma år avled den 12:e Fantomen, men under vilka omständigheter är inte känt.

Kända äventyr:

Det venetianska spöket utspelat 1773 Publicerat i FA 4/87, KRÖ 14 (2/96)
Chris blir våldsamt förälskad i Amine van der Lööwe, vars far är lönnmördare och utger sig för att vara Hollands ambassadör. När Chris´s morfar avslöjar den falske ambassadören bli han mördad, Chris blir oskyldigt anklagad för mordet på sin morfar, och döms till döden. Han befrias av sin far, som senare avslöjar den verklige mördaren. För närmare detaljer, se ”Den 11:e Fantomen” under Kända äventyr.

Dödens hed utspelat 1775 Publicerat i FA 4/86, KRÖ 14 (2/96)
På vägen till Marions föräldrar hindras Fantomen och hans gravida fru av ett snöoväder, och tvingas ta in på ett värdshus i byn Stonehill, som fått sitt namn efter en gammal stensättning. En man hittas död, sönderriven, och folket viskar om ”Hedulven”. Senare hittas Fantomens kusk död, även han sönderriven. Fantomen följer de varglika spåren i snön, men snart blir spåren normala människospår. Samma natt drömmer Marion feberdrömmar om en jättelik varg, och nästa dag köper fantomen febernedsättande medel åt henne. Apotekaren Tackleton berättar hur djävulen terroriserar trakten i vargform. När han ser Fantomens dödskallering blir han misstänksam. De två möts igen, vid stensättningen, Tackleton pekar på ett varghuvud och en dödskalle som ristats i en sten, och anklagar ursinnigt Fantomen för att vara Hedulven. Samma natt kallas Fantomen av mystiska röster till stensättningen, och möter där några bybor. De berättar hur en druid fjättrat en vargmans själ i sin egen 700 år tidigare. Kallet har sedan gått i arv, nu är det värdshusvärden son Martin som bär ulven. Men Martin kan inte kontrollera besten, och Fantomen bes om hjälp. Han får ett magiskt svärdshjalt, vars klinga bara visar sig när dess rätta bärare har svärdet. Fantomen drar svärdet, och en brinnande klinga lyser upp. Han rusar till byn, där Hedulven jagar Marion. Fantomen fångas av en rasande pöbel, ledd av Tackleton, men när han hör Marions skrik bryter han sig fri. Hedulven flyr vid åsynen av svärdet, och Fantomen bär Marion i säkerhet. Han rusar sedan till stallet, dit Hedulven jagats av pöbeln, som satt eld på byggnaden. Han möter Hedulven där inne, och stöter svärdsklingan i dess bröst. Vargen bleknar bort, och i dess ställe finns Martins kropp. Fantomen bär honom ur stallet, och säger att ulven krossats under en bjälke. Senare fortsätter han och Marion sin resa till Cornwall.

Ambassadören utspelat 1776 Publicerat i FA 2/80, KRÖ 15 (3/96)
Under det pågående amerikanska frihetskriget försöker Fantomen resa hem till Bengali. Han smyger ombord ett skepp till Frankrike, som för Benjamin Franklin till Frankrike. Denne är Amerikas ambassadör, och ska ansöka om hjälp av fransmännen mot Englands styrkor. Fantomen räddar Franklin undan ett mordförsök, och under resan blir de två vänner. Skeppet anfalls snart av engelska skepp, men dessa flyr när den franska flottan dyker upp. I Frankrike beviljar kungen Amerika hjälp, men kort efteråt kidnappas Benjamin Franklin av engelsmännen och smugglas i en vintunna till England. Fantomen tar upp jakten och spårar kidnapparna till Calais, där han konfronterar dem. En av männen slår Fantomen medvetslös och kastar honom i vattnet. Ett par sjömän plockar upp Fantomen, och tar honom England. Han tar sig till Dover, där han finner kidnapparna. Av dessa får han veta att Franklin sitter fängslad i Grinder Castle utanför Dover. Han rider dit i rasande storm, och fritar Benjamin Franklin, Till sin hjälp har han en drake, en nyckel och blixten, som tillsammans smälter fängelsegallret - en variant av Franklins experiment några år tidigare. De undkommer vakterna och reser till Dover, vars hamn är avspärrad av soldater. Fantomen smugglar då Franklin till Frankrike i en whiskytunna.

Djävulens gryta utspelat 1776 Publicerat i FA 19/90, KRÖ 15 (3/96)
Fantomen och Marion tvingas under sin resa längs Cornwalls kust övernatta i fiskebyn Windmouth. Under kvällen blir byn anfallen av beväpnade män som kidnappar byns kvinnor, även Marion, och Fantomen och Redruth misslyckas att ingripa. Av Byborna får Fantomen höra att kvinnorna kidnappats av lord Evesham, en sjuk sadist som plågar kvinnorna tills de dör. Lorden är onåbar, då han har domaren, Barnstaple på sin sida. Fantomen söker upp Barnstaple, en motbjudande fet man, och tvingar denne att föra honom till lordens ö. Under tiden har Evesham fattat intresse för Marion. När Fantomen landstiger blir han fångad av Eveshams tjänare Toby, en väldig, stum neger. Fantomen fängslas i en brunn för att dränkas av tidvattnet. Marion försöker fly från lorden, och tar sig ut genom ett fönster. Toby öppnar av någon anledning brunnen, och Fantomen tar sig loss, och låser in Toby i sitt ställe. Han spränger borgens krutförråd, Redruth ser explosionen och samlar byborna för ett anfall mot ön. Fantomen letar upp Evesham, men Toby bryter sig ut och fångar honom. Lorden kapar av misstag repet till fällgallret, som faller ner och spetsar Toby. Evesham flyr med Marion och Barnstaple till sin båt, och Fantomen följer efter. Han välter deras båt och räddar sin fru ur vattnet - Evesham dras däremot ner av Barnstaple, och båda drunknar. Fantomen och Marion plockas upp av fiskarna, och ser på håll hur borgen förtärs av lågor.

Från andra sidan graven utspelat 1777 Publicerat i FA 8/91, KRÖ 15 (3/96)
Fantomen och Marion stannar till i staden Forestlair, där stråtrövaren och massmördaren Will Timms hängs för sina grymma brott. Under natten hör Fantomen ett skrik och går ner för att se efter vad som hänt. Marion följer efter, och får se krögaren mördad. Hon svär att det var Will Timms, tillbaka från de döda. Fantomen får av kapten Ralston höra att krögaren lurade Timms, och nu fått betala sitt svek. Det finns ännu ett tänkbart offer, skökan Margot, och de rusar till hennes undsättning. De kommer precis i tid för att hindra Timms att mörda henne, men Timms kommer undan. Margot förs till värdhuset där Marion kan hålla henne sällskap. Fantomen och Ralston undersöker Timms´ grav, och finner att dödgrävaren ligger där i stället! De hittar en ögonlapp, som till hör Timms gamle vän Jed. Fantomen konfronterar Jed, som avslöjar att han skaffade Timms ett tunt silverrör att köra ner i halsen, som lät Timms överleva hängningen. Nu är Timms på ett värdhus, för att döda Margot. Fantomen skyndar till Margots och Marions räddning. Timms jagar de två kvinnorna med en yxa, men flyr till häst när Fantomen kommer. Fantomen tar en häst och följer efter Timms, som fastnar med sin halsduk i ett träd och knäcker nacken när han slits ur sadeln. Fantomen finner silverröret i Timms ficka och behåller det.

Mysteriet Cagliostro utspelat ca 1780-talet (året osäkert) Publicerat i FA 19/88, KRÖ 15 (3/96)
Under jakt på en människoätande panter blir Fantomen biten av en giftorm. I en feberdröm ser han hur en gestalt tar kraniet som används då Fantomen-Eden svärs. Drömmen visar sig vara verklig - på kraniets plats ligger en medaljong med en vapensköld. I Morristown spårar Fantomen skölden: den tillhör greve Cagliostro, som påstås vara magiker, och otaliga gånger åtalats för lurendrejeri och stöld. Han blir också spådd av en gammal kvinna, som berättar att Cagliostro finns i Paris. Hon varnar även för en enorm ondska som väntar i staden. Fantomen reser dit, och räddar en ung kvinna från att drunkna. Hon är dotter till en Markis, som ska besöka Cagliostros seans, och även inbjuder Fantomen. Cagliostro har med sig översteprästen Ib-Al, och med Fantomens hjälp återuppväcker de mumien Osiris. Plötsligt slocknar allt ljus, och ett kvinna blir bestulen på sitt halsband. Kvinnan visar sig vara Frankrikes drottning, Marie-Antoinette, som besökt seansen med sin älskare. Om inte halsbandet återförs innebär det skandal för drottningen. Fantomen och inspektör Dumas undersöker Cagliostros hus, och finner en lönngång ner till källaren. Där följer de efter en skepnad, och finner en vikingagrav. De anfalls av Osiris´ mumie, som förvandlas till stoft av Dumas´ pistolskott. De finner drottningens halsband, Fantomens kranium och en mystisk lertavla - ännu en pusselbit i Den gyllene runans gåta. Fantomen tackas för att han räddat Frankrikes kungahus undan en skandal, och återvänder sedan till Bengali.

Det gyllene skinnet 3: Hekates Döttrar Utspelat 1783 Publicerat i FA 16/97
Under en resa genom Cornwall driver Fantomen och Redruth bort ett band stråtrövare som anfallit en diligens. De eskorterar vagnen till Cromwell, där domare Flynn tackar Fantomen för att han räddat hans hustru Medea undan banditerna. Samma kväll ser Fantomen hur Medea skyndar genom staden, och skuggar henne. Hon möter sin bror Ben, och avslöjar att hon känt igen honom som stråtrövarnas ledare Black Bart. Han svarar att han är tvungen då han hotas av utpressning. Medea lovar att hjälpa honom, och redan nästa kväll har hon med sig sina make, domare Flynn. Ben avslöjar att det är Flynn som är utpressaren, och uner tumultet som utbryter sticks huset i brand och Ben skjuts av domaren, som lämnar Medea att dö i lågorna. Fantomen lyckas precis rädda henne, och de två förs i säkerhet där de vårdas av en kvinna som kallas häxa. Hon berättar att hon tillhör Hekates Döttrar, ett sällskap av kvinnor som tillber mångudinnan Hekate. Hon berättar även att om en man skadar en kvinna utdelar Hekate straff enligt Systerskapets böner. Medea går med i Systerskapet, och samma natt låter domare Flynn utrota stråtrövarna. Han bjuder in sin hälare, kapten Arnaud till middag, och Fantomen dyker upp oinbjuden. Han blir nedslagen, men lyckas fly och får domarens blodhundar efter sig. Domaren rider efter, och precis när hundarna hinner upp Fantomen så vänder de om och anfaller domare Flynn till döds istället - Hekates hämnd.

Vrakplundraren utspelat 1785 Publicerat i FA 15/77, FA 22/86, KRÖ 16 (4/96)
Fantomen är på väg till sin fru och son som befinner sig hos Marions föräldrar. På vägen räddar han en man undan maskerade ryttare. Mannen är sårad, och säger att ett skepp lurats på grund vid Fanghornklippan av vrakplundrare. Fantomen för honom till sina svärföräldrars hus, där mannen får vård en gäst, doktor Gull. Kit känner honom, och berättar att han heter Ben och Kits vän. Fantomen berättar för sin svärfar och doktor Gull vad Ben sagt, men Gull avvisar Bens historia, och ber dem att överlämna honom till myndigheterna. Nästa dag hör Fantomen en man vittna i domstol om hur han funnit ett förlist skepp vid Fanghorn. Domaren avskriver ett åtal då inga vittnen finns till själva dådet, men Fantomen lovar att föra Ben till vittnesbåset. En av vrakpundrarna underrättar sin ledare, den maskerade Fågelskrämman, som tar saken i egna händer. Fantomen får höra att Ben smitit, och är efterlyst av flottan. Under natten smiter Kit iväg, och Fantomen följer efter. Han finner Kit i en grotta tillsammans med Ben. Denne visar Fantomen en hemlig gång till Fanghorn, och de överlever med näppe ett attentat. Nästa kväll bjuds Fantomen, Marion och hennes far till doktor Gull. Fantomen anar oråd - doktor Gull är inte känd för sin gästvänlighet. Dessutom verkar han bekant. Efter middagen visar sig Gull vara piraten Black Gull, numera känd som Fågelskrämman. Han avslöjar att ett nytt skepp ska luras mot Fanghornklippan, bakbinder sällskapet och skickar iväg dem i deras vagn med skenande hästar. Kit följer efter och befriar Fantomen som stoppar vagnen. Ben och Fantomen ger sig av för att stoppa piraterna, och Marions far underrättar dragonerna. Dessa fångar in vrakplundrarna, medan Fantomen förstör vrakplundrarnas falska ledljus. Sedan besegrar han Fågelskrämman och låter dragonerna arrestera honom. Ben kommer sedan att bli Kits följeslagare, och så småningom överste i Djungelpatrullen.

I dödens skugga utspelat 1785 Publicerat i FA 4/92, KRÖ 16 (4/96)
Fantomen besöker sin fru i England och får för första gången träffa Marions bror John. Denne står i skuld till en ockrare och hotas av utpressning, och Fantomen lovar att tala ockraren till rätta. Men han finner ockraren mördad, och arresteras själv för mordet. I rätten pekar falska bevis på Fantomen, och han döms till döden. Redruth lyckas smuggla en fil till Fantomen som flyr ur fängelset och forskar efter bevis på sin oskuld. Han får namnet på en förfalskare, och söker upp denne, bara för att hitta mannen död. Två beväpnade män dyker upp och för Fantomen till sin ledare, en maskerad person som ligger bakom komplotten mot Fantomen. Han kedjas fast vid piren för att dränkas av tidvattnet, men lyckas ta sig loss och klättra upp ovanför vattenytan. När männen kommer för att hämta Fantomens kropp slår han ner dem och kedjar fast dem istället. Han söker sedan upp deras ledare, som visar sig vara Amine van der Lööwe - dottern till den falske ambassadören i Venedig tolv år tidigare. Hon berättar hur hon utnyttjade John och sedan dödade honom. När en sekunds förvirring uppstår kastar sig Fantomen fram för att ta Amines pistol, och ett skott brinner av.. Det träffas Amine, som dör. Sedan tvingar Fantomen en bekännelse ur Amines medhjälpare inför dragonerna, varpå ha själv går fri från mordanklagelsen.

Mysteriet på Cape Cod utspelat 1786 Publicerat i FA 26/88, KRÖ 16 (4/96)
Den grymme piraten Rånock-Lynch och hans båtsman Cyklop-Dan hamnar i bråk, och Lynch skjuter Dan. Denne överlever skottet, och söks upp av Fantomen. Dan lovar att hjälpa Fantomen att besegra Lynch, och de följer Lynch till Cape Cod, där han gräver upp sin skatt. Medan Fantomen och Lynch duellerar i tidvattnet spränger Dan piraternas skepp. Lynch fastnar med foten i en jättemussla, och drunknar när vattnet stiger.

Gudarnas nektar utspelat 1788-89 (årtal osäkert) Publicerat i FA 15/90, KRÖ 16 (4/96)
Medicinmannen Karna den grymme dricker saften från en sällsynt orkidé som kallas Gudarnas Nektar. På detta sätt vinner han odödlighet och telekinetiska krafter, så länge han dricker blomsaften regelbundet. Slutar han så dör han omedelbart. Karna demonstrerar sina krafter för djungelfolken och kräver en dryg tribut av dem. Fantomen besegrar Karna och för honom från De tusen ekonas dal för att dömas i djungeln. Men Karna tar sig loss och försöker fly tillbaka till dalen. Han faller nerför ett stup, och när Fantomen finner honom har hans kropp förtorkat helt - priset för att han inte druckit blomsaften.

Flykten från Bastiljen utspelat 1789 Publicerat i FA 25/78, KRÖ 16 (4/96)
Fantomen reser till Paris för att besöka sin vän Ramon, son till en höglandsfurste. Men han arresteras av kardinal Gregoires män, misstänkt för att vara studentuppviglare. Han tar sig loss, och möter Ramons vänner i Tricolor-sällskapet. Dessa är frihetskämpar och berättar att Ramon fängslats i Bastiljen. Med deras hjälp befriar Fantomen Ramon, de flyr genom kloakerna och gömmer sig i ett hemligt utrymme i Notre Dame. Sedan klär de ut sig till präster och stjäler kardinal Gregoires båt, men vilken de tar sig ut ur staden till resten av Tricolor-sällskapet. De möter där Janine, Ramons fästmö, och bönderna som beväpnat sig och marscherar till markis de Fontainoys slott, där en stor fest ska hållas adeln och kungaparet som gäster. Fantomen ber bönderna att lägga ner vapnen och istället hjälpa honom. De stjäler en vagn och kläder från några adelsmän och infiltrerar festen, medan andra tar över fyrverkerierna. Fantomen plundrar festgästerna, och flyr i skydd av fyrverkerierna som avfyras mot slottet. De tar sig till Barcelona, där de säljer juvelerna och återvänder sedan till Paris, där pengarna delas ut bland folket. De hjälper även till med att förbereda Franska revolutionen, och bevittnar den på håll. Efteråt annonserar Ramon och Janine sitt planerade giftermål, och Fantomen återvänder snart till Bengali.

Jamaica-Jacks skatt utspelat 1789 Publicerat i FA 24/87, KRÖ 17 (1/97)
Kit bor hos sin vän Billy i fiskebyn Blackrock, där de två blir vän med värdhusvärden och ex-piraten Ben. När ett skepp förliser känner en av de räddade sjömännen igen Ben som den ende överlevande när Jamaica-Jack begravde sin skatt. Hans piratvänner försöker tvinga ur Ben var skatten finns, men jagas på flykt av Kit och Billy. Ben såras dödligt av piraterna, men ger Kit och Billy en ledtråd. Nästa dag flyttar en man vid namn Farnham in hos Billys far, och får höra om pojkarnas bedrift. Kit och Billy finner en nyckel som leder till Bens sjömanskista. I den hittar de en kikare med inskriptioner i glaset, och tvingas fly när Farnham försöker ta kikaren. Inskriptionen visar sig vara en ledtråd till skatten. När de kommer hem möter de åter Farnham, som tar kikaren. Pojkarna listar ut att skatten finns på kyrkogården, men upptäcks av en fyllbult som skvallrar för Farnham. Farnham och hans kumpaner samlar ihop byborna på kajen för att ostörda kunna leta efter skatten. De möter pojkarna som försöker gräva upp skatten, och tar dem som fångar. Fantomen anländer till Blackrock och gör processen kort med de pirater som bevakar byborna på kajen. Sedan slår han ner piraterna vid kyrkogården en efter en, tills Farnham är ensam kvar. Han besegrar den siste av piraterna och ger sig av i hemlighet. Billys far får uppgiften att ta hand om piraterna och skatten, men kan inte för sitt liv förstå vad som hänt till fullo.

Kryptans hemlighet Utspelat 1790 Publicerat i FA 2/99
Kit och Bily spenderar sommaren i Wythstone hos Billys underlige morbror, kyrkoherden Joshua. Joshua har varit lite underlig sedan hans dotter spårlöst försvann flera år tidigare, och han tas om hand av sin lika underliga hushållerska, miss O´Toole. Pojkarna blir vänner med krögaren Fat Tom, som berättar för dem om en klosterruin, som sägs dölja en skatt. Många har försökt finna den, ihärdigast var pastor Dacre, men ingen lyckades. Pojkarna beslutar sig för att leta reda på skatten, och får tipset att leta i prästgården efter Dacres anteckningar. De finner en ledtråd till var de ska leta, och beger sig till klosterruinen. De finner den dolda nedgången till en krypta, där de först finner två skelett och ett silverkors. Längre in finner de skatten och Dacres kvarlevor. De blir skrämda av en underjordisk damm, och flyr med en silverbägare. Denna visar de för Tom, som blir ursinnig av girighet. Kit och Billy flyr, men nästa dag ber Tom dem om ursäkt, och ber dem att låta honom hjälpa dem med skatten. De litar inte på honom, utan bestämmer sig för att hämta skatten samma kväll. Medan pojkarna är nere i kryptan mördas Tom, och silverbägaren stjäls. Pojkarna blir inlåsta i kryptan, och när Fantomen anländer till Wythstone nästa dag får han höra om mordet på Tom och att Kit och Billy saknas. Skulden lägs på en grup zigenare, och Fantomen söker upp dessa. Kit lyckas ta sig ut ur kryptan och ber Joshua om hjälp. Medan denne beger sig till kryptan får Kit syn på silverbägaren hos miss O´Toole. Hon försöker mörda Kit, och under striden får Kit syn på ett porträtt av Joshuas dotter, där hon bär samma silverkors som de hittade hos skeletten. Joshua anländer till Billy i kryptan, och berättar hur han fann klosterskatetn, och sin dotter i säng med hennes älskare. Han och miss O´Toole mördade dem och gömde dem i kryptan. Fantomen stoppar miss O´Toole, och beger sig till kryptan för att stoppa Joshua. under striden faller Fantomen och Joshua i dammen, där Joshua dras ner i djupet av någonting. Medan Fantomen och Billy skyndar ur kryptan är de nära att dras ner i dammen av en kloförsedd hand... När de kommer upp ser de hur ruinen faller samman och begraver kryptan, dammen och skatten.

Kazcim - de stummas herre utspelat 1790 Publicerat i FA 22/93, KRÖ 17 (1/97)
Slavjägare härjar i Bengali, och Fantomen beslutar sig för att undersöka saken. Han får veta att två av slavarna återförts till byn, försatta i trans och med sina munnar förseglade av en mystisk hinna. Ett meddelande säger att om hinnan bryts dör de, och att den kommer att lösas om Den heliga Ibis förs till Zeta-Betaus ruin, och en signaleld tänds. Hos Llongo sker motsatsen - alla fångar utom en, hövdingens dotter, fick gå. Fantomen rider till Zeta-Betau, klär ut sig till medicinman och tänder elden. Två slavjägare dyker upp, Fantomen besegrar dem och tvingar upplysningar ur dem. Deras ledare heter Kazcim, och har sitt läger i Djävulens gryta, en gammal vulkan. Han går till slavjägarnas läger, där de berättar hur deras kapten blev som förbytt - en dag blev han helt förändrad och besatt av att hitta Den heliga Ibis. Med sig hade han en underlig dvärg, Bes. Endast Bes vågar föra Fantomen till Kazcim. Fantomen och Bes når Kazcims kammare, och Bes visar ett pulver som löser upp den mystiska hinnan och löser offren ur transen. Fantomen möter Kazcim, som står vid en lavagrop. Kazcim försöker skrämma Fantomen med illusioner, men dessa har ingen effekt. Plötsligt fattar Kazcims kappa eld, magikern förtärs av lågorna och faller ner i vulkanen. Kammaren störtar och vatten börjar välla in, och Fantomen flyr med Llongos prinsessa. Plötsligt lyfter en väldig Ibisfågel från vulkanen, och Bes försvinner. Sedan återför Fantomen Llongoprinsessan till hennes by.

Dödens marionetter Utspelat 1791 Publicerat i FA 25/97
Efter ett uppdrag i Bayerka alperna stannar Fantomen till i Wien, där han besöker operan och lyssnar på Mozarts verk Trollflöjten. Efter konserten kommer Mozart fram til Fantomen och ursäktar att partituret inte är färdigt. Fantomen förstår ingenting, men det står klart att kompositören tagit fel på person. Den man Mozart egentligen skulle ha mött ser misstaget på håll, och bestämmer sig för att röja Fantomen ur vägen. Kvällen efter får Fantomen ett falskt brev från Mozart som vill träffa honom. Fantomen anländer till utsat plats, och blir anfallen av en grupp män. Han besegrar dem, och söker upp kompositören, som motvilligt berättar att han utpressas av en viss greve Graaf. Mozart har ingått i en frimurarorden, vars högsta medlemmar planerar att mörda kejsar Leopold II. Mozart drar sig ur, men får en beställning av greve Graaf på ett requiem, och bra betalt - både en muta och ett hot att hålla tyst. Fantomen besöker orden, och avslöjar i ett samtal att han fått veta om en grupp konspiratörer i Wien. Dagen efter blir Mozarts son kidnappad, och Fantomen beger sig till den plats kidnapparna utsett, en övergiven dockteater. Han finner Mozarts son, men blir nedslagen och bortförd. Han vaknar upp fastkedjad med Mozart och dennes son. Greve Graaf hånar Fantomens försök att tala reson, och förbereder deras likbål. Fantomen går händelserna i förväg och sätter eld på lokalen, och lyckas ta sig loss. När han kämpar mot greve Graaf rasar golvet, och Fantomen och greven faller. Greven får golvet över sig och dör, och Fantomen befriar Mozart och hans son. Han övertalar Mozart fejka sin egen död, eftersom hans fiender fortfarande lever, och resa till Italien. Men under resan försämras Mozarts redan dåliga tillstånd och han dör, så Fantomen tar med sig kroppen och begraver honom i Dödskallegrottans krypta.

Kungen är död utspelat 1792 Publicerat i FA 26/87, KRÖ 17 (1/97)
Fantomen gästar Linnésällskapets möte i London och blir där inbjuden till svenske doktor Swedeborg. Men när han kommer dit finner han Swedeborg skjuten, och Fantomen arresteras och döms för mordet. Han fritas av överste Ruda vid svenska polisen, som berättar om en konspiration mot kung Gustaf III, och att Swedeborg skulle sälja Vasajuvelerna för skuldsatte Gustaf III:s räkning. Han gömde dessa i blommorna, och mördades av en av konspiratörerna, grevinnan Katrina Reutersköld, som själv vill åt juvelerna. Fantomen hämtar juvelerna, och lovar att hjälpa Ruda avslöja konspiratörerna. Han konfronterar Katrina på en fest i Brighton, och lovar henne juvelerna mot ett frikännande. Under båtresan till Sverige blir Fantomen utsatt för ett mordförsök av Katrinas medhjälpare, men denne faller överbord och drunknar. Fantomen och Katrina fortsätter sin resa mot Stockholm, medan konspiratörerna förbereder sitt attentat. Gustaf III varnas för att gästa sin maskeradbal, men han vägrar följa rådet. Fantomen och Katrina möter hennes farbror, Gustaf Adolf von Mansdorf, en galen man som är den siste av ätten Vasa. Han gör anspråk på tronen, och tänker ta den när Gustaf III är död. Von Mansdorfs svarte tjänare Gabrielle spår Fantomen, och känner igen Det Goda Märket. När Mansdorf får höra spådomen fängslar han Fantomen. När Katrina och von Mansdorf gett sig av blir Fantomen befriad av Gabrielle, och de ger sig av till operahuset för att rädda kungen. De finner von Mansdorf i källaren, i full färd med att spränga huset i luften. Han tänder stubinen till en kruttunna, och duellerar sedan med Fantomen. Fantomen besegrar von Mansdorf och kastar iväg kruttunnan. Den exploderar, och von Mansdorf dör när källaren rasar in. In nästa ögonblick blir Gustaf III skjuten, och Fantomen hinner precis hindra Katrina från att fly. Så småningom frikänns både Fantomen och Katrina från mordmisstankar, medan Gustaf III dör och hans mördare, kapten Jacob Anckarström döms till döden.

Montbars skatt Utspelat 1793 Publicerat i FA 8/99
Kit reser till Jamaica, där hans far väntar, men under resan blir skeppet anfallet av pirater. under Kits ledning besegras piraterna, men Kit skadas, och vaknar upp hos Dr Bagge på den svenska kolonin S:t Barthélemy. Då Kit blivit akterseglad får han anställning hos köpmannen Röhr, och arbetar som skrivare under den hetsige Stencrantz. Några veckor senare bjuds Kit in till bal hos guvernören, där han på avstånd stiftar bekantskap med en man vid namn Goyon. Det ryktas att Goyon har samröre med piraterna, och att även guvernören stödjer dessa. Röhr har drabbats värst av köpmännen, men verkar ta det med jämnmod. Kit får även höra talas om Montbars skatt, som sägs vara begravd på ön. Samma kväll får hanse Stencrantz och Goyon samtala avskiljt. Nästa dag ger sig Bagge av, och Kit upptäcker felaktigheter i utskeppningslistorna. Stencrantz blir rasande, och kort efteråt kapas skeppet Gladan. Bagge återvänder inte, så en skallgång beordras nästa dag. Samma natt överraskar Kit en tjuv, som lyckas undkomma. Kit finner en gulddukat med ett underligt tecken på, och detta ger han till Bagges tjänare Toby. Kit finner ännu ett fel i bokföringen, och undersöker Röhrs lager, där han hittar lasten från Gladan - som rapporterats som stulen. Röhr lugnar Kit, men ber honom hålla tyst om saken tills vidare. Kit blir sedan arresterad för mordet på Bagge, som hittats död, men fritas av Toby samma natt. Tillsammans tyder de tecknet på gulddukaten: det är en del av vägledningen till Montbars skatt. De finner skatten, men fångas av Goyon, som signalerar till piraterna. Samtidigt blåser en orka upp, och pojkarna försöker smita. Kit fångas av piraterna, som kräver hämnd, men Toby undkommer och möter Fantomen, och underrättar honom om vad som hänt. Medan Kit tvingas samla ihop skatten decimerar Fantomen piraternas antal. De flyr med Kit som gisslan till sitt skepp, men tvingas simma i land när skeppet sjunker. Goyon flyr med Fantomen i hälarna till sina kumpaner Röhr och Stencrantz, och när Fantomen dyker upp flyr han vidare. Fantomen slår ner de två skojarna och jagar vidare efter Goyon. Denne omkommer dock när han träffas av ett träd som slitits loss av stormen. Senare lämnar Fantomen och Kit ön.

Djungelordspråken - "Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig!" Årtal okänt Publicerat i FA 6/97
Fantomen har rest till slavstaden Mucar, där slavhandeln frodas. En bit därifrån har den framgångsrike slavjägaren Salomar slagit läger med sin fångst, och en natt befriar Fantomen slavarna till Salomars förtret - spåren efter slavarna försvinner mitt i öknen. Det är inte första gången han slagit till mot Salomar, och denne får problem med att förklara sig för sin härskarinna, som kallas Den Upphöjda. Hon är själv före detta slavinna, som förgiftat sin herre och tagit hans rike, nu uppfylld av hat mot alla män. Hennes slav, den stumme Baku, ser Dödskallermärket på en av männen, och varnar för den Vandrande Vålnadens vrede. Den Upphöjda ger order om att fånga Fantomen, och ger sig i hemlighet ut för att fånga honom själv. På avstånd ser hon Salomar fånga slavar, och klär ut sig och placerar sig bland slavarna. Vid en oas befriar Fantomen slavarna, men Den Upphöjda jagar upp sina slavjägare. Baku varnar Fantomen i sista ögonblicket, och han lyckas slå ner Salomars män och Den Upphöjda. Väl i Mucar väller Den Upphöjdas slavar ut och utropar att slaveriet är över, enligt Fantomens lag. Deras tecken är en fallande stjärna som tänder eld på en urna med getfett. Samma kväll avfyrar Fantomen en eldpil, som träffar urna och lyser upp torget. I fängelset får Den Upphöjda ett nattligt besök av Fantomen som myntar ordspråket "Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig!" Senare reses en staty av en man hållandes en urna på torget, och varje år, under Frihetsveckan, faller en stjärna, avlossad av Fantomen, som antänder urnan.