Den 11:e Fantomen


Levnadsår: 1738-1775
Blev Fantomen vid: 19 års ålder (år 1757)
Fru: Renate di Mascarelli
Barn: sonen Chris
Vänner: Tembur, (bandarhövding), Boismann (överste i Djungelpatrullen).
Kännetecken: Chris svor Eden innan hans far hade dött. Fadern var aktiv ytterligare några månader efter sin sista strid. dock utan Fantomendräkten. Den 11:e Fantomen var mycket verksam i Venedig, och hade en häst som hette Folgore.

Viktiga händelser: Spred ca år 1771 Fantomenlegenden bland Söderhavsöarna.

Historia: Som 14-åring mönstrade Chris på ett fartyg för att få sjömansutbildning, men besättningen gjorde myteri, och Chris hamnade i Rio de Janeiro där förslavades i en diamantgruva. Hans far befriade honom snart, och tillsammans satte de stopp för kaptenen på det kapade skeppet. År 1757 svor Chris Eden, trots att hans far inte var död. Den 10:e Fantomen var fast besluten att hämnas på de pirater som lemlästat honom, och det dröjde ytterligare några månader innan han dog. Samma år räddade den 11:e Fantomen Renate di Mascarellis far ur venetianskt fängelse, och samtidigt blev han förälskad i Renate. På väg hem från dessa händelser blev Renate kidnappad och såld som slav. Fantomen räddade henne ur ett harem, och fick se sin nyfödde son. År 1767 härjade en mystisk och mordlysten harlekin i Venedig. Fantomen avslöjade mördaren, och hans motiv: hämnd för en sammansvärjning som lett till hans fars död. År 1770 blev fantomen indragen i en kamp om ett gods som Renate ärvt. Ett år efter detta hamnade Fantomen i Söderhavet, där legenden om Fantomen spreds ytterligare. År 1773 avslöjade Fantomen en giftmördare som på ett raffinerat och djävulskt sätt avrättade Venedigs aristokrater, bland dessa Renates far. Två år senare hindrade han pirater från att ödelägga Venedig med grekisk eld, och senare samma år avled den 11:e Fantomen.

Kända äventyr:


Myteri utspelat 1753 Publicerat i FA 22/74, KRÖ 13 (1/96)
Den blivande 11:e Fantomen mönstrar på ett skepp vars besättning gör myteri. Han hamnar till slut som slav i en sydamerikansk diamantgruva, men befrias av sin far. För närmare detaljer, sen ”Den 10:e Fantomen” under Kända äventyr.

Mannen som dog två gånger utspelat 1757-58 Publicerat i FA 19/97
Den 10:e Fantomen lemästas i strid med pirater, och Chris tvingas svära eden. Men hans far vägrar ge upp tanken på hämnd på piraterna, och utmanar sin fiende igen. Han avlider efter deras andra strid. Under denna tid brukar sägas att det fanns två Fantomer, en sanning med modifikation. För närmare detaljer, se ”Den 10:e Fantomen” under Kända äventyr.

Fången i Venedig utspelat 1757 Publicerat i FA 1/75, KRÖ 13 (1/96)
Fantomen befinner sig i Venedig för att bevittna karnevalen och studerar fäktning. En kväll attackeras han av maskerade män som tror att han är spion, men Fantomen driver dem på flykt. Han räddar en kvinna ur sällskapet ur vattnet, och för henne till sitt hus. Hon berättar att hon heter Renate di Mascarelli, och att hennes far sitter fängslad av statsinkvisitorn Messer Grande och polischefen Roca, anklagad för konspiration mot Dogen. Messer Grandes spioner ser Renate hos Fantomen, och skickar sina soldater till hans hus. Fantomen gömmer Renate i ett lönnrum, och soldaterna får ge sig av tomhänta. Fantomen lovar att befria Renates far, och skaffar inbjudningar till Dogens maskeradbal. Där låter Messer Grande och Roca en kvinnlig agent försöka droga Fantomen, men Renate avslöjar agenten. Hon byter kläder med kvinnan, och Fantomen spelar berusad. Roca släpper i god tro in de två i sitt rum, där de tvingar honom att leda dem till Claudio. Roca kallar på sina vakter, men Fantomen besegrar dem. Roca för Fantomen och Renate till Claudios cell, där Fantomen kämpar mot Messer Grandes bödlar. Han för sedan Claudio, Renate och Roca till Dogen, där Claudio avslöjar Messer Grandes komplott. Senare friar Fantomen till Renate, och får ja som svar.

Öknens son utspelat 1757 Publicerat i FA 14/76, KRÖ 13 (1/96)
Fantomen och Renate gifter sig Venedig, och reser sedan till Bengali. Deras skepp kapas av slavjägare, Fantomen faller överbord och Renate tas tillfånga. Snart går skeppet på grund, och Renate och en sjöman spolas i land på en strand i Mellanöstern. De hittas av arabiska slavjägare, och förs till Djidda, där de säljs som slavar. Men Renate anses av någon anledning som värdelös för sin herre... Fantomen räddas av arabiska fiskare, och vårdas av skeppspojken Sulaim. Kaptenen hittar Fantomens penningpung, full av briljanter, och beslutar sig för att döda Fantomen och Sulaim, så han kan behålla ädelstenarna. Sualim lämnar båten tillsammans med Fantomen och når Djidda. Fantomen tillfrisknar, och snart börjar sökandet efter Renate. När han får höra att hon sålts till en Kahid i Jemen reser han genast till hennes räddning. Han når Kahidens slott och söker igenom det. Han finner Renate inlåst i ett av tornen, och hon har en överraskning åt honom - under sin tid i fångenskap har hon fött deras son! Tillsammans flyr de, och undkommer Kahidens soldater i sista ögonblicket. Sulaim får briljanterna av Fantomen som tack, och sedan reser Fantomen och Renate till Bengali.

Dödlig harlekin Utspelat 1767 Publicerat i FA 13/98
Fantomen och Renate är på väg till Venedig för att bevista den årliga karnevalen. Under seglatsen ser de en duell mellan signore Butelli och unge Giacomo di Gozzi. Den senare visar sig vara en fantastisk fäktare, men med ett förflutet höljt i dunkel. Under karnevalen blir Fantomen och Renate inbjudna till en fest hos di Gozzis farbror Fransesco och dennes fru Lucrezia. Under festen chockas signore Zechini när han får en låda innehållande en harlekindocka med snara kring halsen, och han leds till ett lugnt rum där han somnar. Senare får ett par gäster se hur Zechini stryps av en harlekin, som flyr genom korridorerna och in i en lönngång dold av en tavla. Fantomen misslyckas dock med att finna lönngången. Några dagar senare får Renatas far besök av en signore Baffo, som fått en likadan låda som Zechini, med skillnaden att dockan har en lejonklo krin halsen. Fantomen skyndar till di Baffos hus, och finner mannen söndersliten. Ett lejon anfaller, och han lyckas precis döda det. Samma natt får Fransesco och Lucrezia en låda med en harlekindocka. Renate, som befinner sig på karnevalen, får syn på harlekinen. I ett obevakat ögonblick blir hon nedslagen bakifrån och bortsläpad. På platsen finner Fantomen hennes sko, men lyckas inte lokalisera sin fru. Renates far finner ett samband mellan Zechini och di Baffo. Zechini drev ett rederi tillsammans med Giacomos far Eduardo, men när rederiet gick i konkurs och Eduardo blev anmäld till Venedigs hemliga polis så begick Eduardo självmord. Di Baffo lämnade in anmälan, och rederiets lager tros ha bränts ner av en viss Azzachini. Fantomen försöker finna Azzachini, men denne mördas av harlekinen, som lyckas komma undan. Azzachini avslöjar innan han dör att det var Fransesco som lejde honom att bränna ner lagret. Samma kväll mördar harlekinen Fransescos fru Lucrezia och försöker mörda Fransesco. Fantomen lyckas hindra honom, och duellerar mot mördaren - som visar sig vara Giacomo. Han mördas av Fransesco, som skrattar åt Fantomens anklagelser. Dock dödas han när han av nyfikenhet öppnar sin låda från harlekinen. Fantomen lyckas till slut avslöja hemligheten med lönndörren, och där innanför finner han Renate.

Piratskatten utspelat 1769 Publicerat i FA 6/74, KRÖ 13 (1/96)
Piratkaptenen Fox spelar dubbelspel - när han ska begrava sitt byte gräver han ner en tom kista på angiven plats och skatten på en annan omärkt plats. Sedan dödar han sina män som vet hemligheten, och inför de övriga skyller han på djungelfolken. Men en av Fantomens spioner underrättar Fantomen, som uppsöker piraterna. Han avslöjar kapten Fox´ dubbelspel, men Fox bara skrattar åt anklagelsen och låter fängsla Fantomen och kasta honom överbord. Fantomen tar sig så småningom loss, och tar sig ombord piratskeppet igen och spränger det. Samtidigt har Fox och hans pirater landstigit och gräver upp den tomma kistan. De läser på en lapp från Fantomen var skatten egentligen finns, och gräver på nytt. När Fox´ dubbelspel är bevisat vänder sig hans män mot honom. Fantomen dyker upp med bandarerna, som riktar sina giftpilar mot piraterna, som ger upp, fängslas och förs till Djungelpatrullen.

Farligt arv utspelat 1770 Publicerat i FA 13/79, KRÖ 13 (1/96)
Renate har ärvt ett gods på Sicilien, och reser med Chris för att se över det. Kort efter får Fantomen ett brev från Renate, som skriver att Chris blivit kidnappad. Anledningen är att med godset följde en vattenreservoar och dammanläggning - den som har vatten har makten på Sicilien. Fantomen reser genast, och får på vägen höra att den förre ägaren till godset dött mystiskt, och att de andra godsägarna gick samman mot honom. När han kommer fram berättar Renate att de återfår Chris om hon överlåter vattenreservoaren till en av godsägarna. Hon gissar att Chris hålls fången i en gammal borgruin i närheten av dammen. Fantomen reser dit, och klättrar upp för ett av tornen, och finner Chris inlåst i tornet. När Fantomen kliver in i cellen möter han godsägare D´Ponti, som under vapenhot berättar hur markägarna gått samman mot Renate, då de inte har en droppe vatten. Innan han hinner avslöja mer blir han skjuten av en av de sammansvurna. Skytten flyr, men ramlar ner i ett schakt, rakt ner i floden. Fantomen rusar efter, finner skytten som demaskeras - och visar sig vara godsägarinnan donna Furiano, Renates granne. Fantomen och Chris fångas och förs inför contessa Zavorrini, som är ledaren för sammansvärjningen. Fantomen och Chris fängslas i en cell, men Chris klättrar upp för en kätting som löper genom ett schakt och upp till dammens maskineri. Han tvingar där en vakt att öppna luckan till cellen. När vakten drar kniv skjuter Chris instinktivt och dödar mannen. När de flyr upptäcks de av en vakt som skjuter efter dem. Skottet träffar krutförrådet, som exploderar. Dammen rämnar och vattenmassorna väller ut över låglandet. Contessa Zavorrini fångas av vattnet och drunknar, och Fantomen och Chris återvänder snart till Renate. Tillsammans lämnar de Sicilien och godset.

Kukailomoko - I spanjorernas våld, Fan-Ton, Slavarnas stad utspelat ca 1771. Publicerade i FA 8-9/93
Fantomen ämnar resa tillbaka till Bengali, men tvingas då gå ombord som matros. På skeppet lär han bråkmakaren Pedro en läxa, och snart har han vunnit en vän i mannen. Snart tvångsvärvas Fantomen och fyra sjömän av löjtnant de Sanza till ett spanskt örlogsfartyg. Disciplinen är hård, och Fantomen hamnar i clinch med de Sanza, som låter kölhala Fantomen. Han klarar sig, men farorna är inte över - kort efteråt drabbas de av storm utanför söderhavsöarna. Endast ett fåtal män överlever, och plockas upp av infödingarna på ön Kahoolawe. De sätts i bur och sitter där nästan en månad, Fantomen använder tiden till att lära sig folkets språk. Hövdingen beslutar att offra sjömännen till guden Kokailomoko, men det finns en utväg - den tappraste måste kämpa mot hövdingens tre bästa krigare. Om han vinner går spanjorerna fria. Fantomen lovar att frammana en starkare gud - Fantomen. Han byter om och besegrar hövdingens krigare, och hans vänner går fria. Hövdingen ber sedan Fantomen om hjälp mot den grymme kung Alapai på Hawaii, och han lovar. Sedan byter han om igen civila kläder (Del1). Myten sprids om guden Fan-Ton och hans präst, Chris, som kan frammana guden ur sina drömmar. Spanjorerna är skeptiska, och tänker ta reda på om Fantomen och Chris inte är samma person. Chris erbjuds att gifta sig med hövdingens dotter, men avböjer artigt. Samma natt blir Chris tillfångatagen av spanjorerna, som slänger honom nerför en klippa. Han fångas av ett buskage och räddas av flickan Keeloa. Han byter till Fantomen och ger spanjorerna vad de förtjänar. Några dagar senare kommer kung Alapai till Kahoolawe. När han får höra att folket tillber Fan-Ton istället för Kahoolawe hotar han att anfalla ön. De Sanza erbjuder Alapai en chans att krossa Fantomen, mot att han får bli ny hövding över Kahoolawe. Chris tränar Kahoolawes krigare till fulländning, och gör några effektfulla förberedelser inför striden. När Alapai landstiger möts han av Fantomens teatereffekter och krigslister. Kahoolawes krigare är mycket mer samspelta, och nästintill krossar Alapais män. När Fantomen besegrar Alapai ger sig dennes krigare. Alapai ges sin frihet av Kahoolawes hövding, mot att han vänder sig från Kokailimoko och inte anfaller Kahoolawe igen. När Alapai ger sig av ber de Sanza om hans beskydd. Alapais son blir rasande, och krossar de Sanzas skalle. Senare bygger Chris en båt och lämnar Kahoolawe med spanjorerna - Pedro väljer dock att stanna med sin nya fru (Del 2). Snart råkar Chris och spanjorerna ut för storm, och de efterföljande påfrestningarna blir för mycket för spanjorerna. Precis när de tänker kasta Chris åt hajarna ser de land. De landstiger på Kaliforniens kust där spanjoren Ramirez utropar sig till gruppens ledare. Han visar sig dock vara en dålig sådan, och snart utses Chris igen. Efter några veckor ser de ett skepp som för piratflagg. Piraterna anfaller en näraliggande by för att skaffa slavar, men finner en utfattig by. Fantomen hör deras rop på hjälp och hjälper en ung flicka undan piraterna. Som Chris berättar han om byn, och de ger sig genast av. De fångas av byns krigare och förs till byn, där de möter prästen Aloysius. Denne befriar gruppen, och berättar hur piraterna kommer för att plundra byn, som inte kan försvara sig. Chris lovar att hjälpa byn genom att åkalla Fan-Ton, och berättar om händelserna på Kahoolawe. Han blir ombedd att frammana Fan-Ton, och bevisa ”gudens” makt. Utklädd till Fantomen besegrar han byns störste man. Under tiden smyger Ramirez iväg för att avslöja Chrisˋs bluff, men finner Chris sovande i bergen (han ser en skickligt gjord docka, men det vet han inte). Han är övertygad, och det blir även de andra spanjorerna. Arbetet med att försvara byn inleds, man gillrar fällor och evakuerar kvinnor och barn till bergen. När piraterna landstiger går de genast i fällorna. Eftertruppen stöter på kvinnorna, och träffar en gammal vän i en av spanjorerna, som skyddar kvinnorna. Fantomen besegrar piratkaptenen, och när de andra piraterna drar sig tillbaka hamnar de i den sista fällan. De pålitligaste av piraterna väljs till Chris´s och Ramirez besättningsmän, resten slås i bojor. Därefter slutför Fantomen sin resa till Bengali (del 3).

Den falske tsaren Utspelat 1773 Publicerat i FA 2/97
Fantomen befinner sig i Ryssland, där han besöker sin gamle vän professor Georg Löwitz och dennes dotter Maria. Löwitz leder ett kanalbygge vid staden Saratov, och en kväll får de besök av guvernör Brandt, som tvingar Löwitz att rida ut och slutföra sitt arbete, som tagit lång tid. Maria varnar för att banditen Pugachev och hans kosacker härjar i området, och Fantomen rider med sin vän. De finner kanalbygget övergivet, och blir anfallna av kosackerna. Fantomen kämpar tappert, men en kula snuddar hans tinning, och han blir medvetslös. Löwitz förs till Pugachev, som föraktfullt mördar honom. Fantomen vaknar upp och hittar Löwitz, men tillfångatas och förs till Pugachev. Denne är galen och utger sig för att vara tsar Peter III, och när Fantomen uttrycker sitt förakt låter Pugachev försöka avrätta honom genom att kvävning. Han avslöjar att de tänker anfalla Saratov och stjäla Johannes skatt, och när han givit sig av lyckas Fantomen ta sig loss. Han tar sig till Saratov för att varna guvernör Brandt, men denne lyssnar inte. I stället söker Fantomen upp Maria och berättar att hennes far är död. Han för henne i säkerhet till kyrkan, och kort senare anfaller Pugachevs kosacker. Fantomen får av prästen i uppdrag att föra Johannes skatt i säkerhet. Snart har Pugachev lyckats övertala Saratovs invånare att släppa in honom, och i kriget som rasar tar sig Fantomen och Maria ut ur staden och ner till floden. De försöker komma iväg med hjälp av en flotte, men en av pugachevs män lyckas komma med ombord. I striden som följer faller flotten nerför ett vattenfall, och skatten går förlorad. Fantomen hittas av en gammal kvinna, och sköts om av henne. Han försöker hitta Marias krop, men misslyckas och lämnas Ryssland. Några månader senare blir Pugachev förrådd av sina kosacker, och avrättas .

Det venetianska spöket utspelat 1773 Publicerat i FA 4/87, KRÖ 14 (2/96)
I Venedig förälskar sig unge Chris i unga Amine van der Lööwe. Hennes far utger sig för att vara Hollands ambassadör, för att komma åt att mörda uppsatta medlemmar av Venedigs aristokrati. Fantomens svärfar avslöjar den falske ambassadören, men mördas av denne i Chris´ åsyn. Han och Amine ger Chris skulden för mordet, och han döms till döden. När Fantomen hör detta reser han genast till sin sons räddning. På vägen möter han ballongflygaren Riesenbaum, och ber honom om en tjänst. I Venedig dör rådsmannen Tiepolo mystiskt i sitt låsta arbetsrum, hans ansikte är förvridet i skräck. Fantomen tar sig in Dogens fängelse och befriar Chris. De flyr över taket, där de plockas upp av Riesenbaums luftballong. Sedan gör Fantomen ett nattligt besök hos ambassadör van der Lööwe, och får reda på dennes planer. Han tvingas dock ge sig av utan påtagliga bevis när folket i huset vaknar. Fantomen besöker nästa offer, di Crema, på dennes fest. Denne blir nedknuffad i en fontän av Amines apa, och byter om. Efter ombyte och ett besök av Amines far dör Di Crema i plågor. Fantomen finner honom, och känner en svag doft av jasmin. Amine hör honom berätta detta för läkaren, och hennes far beslutar sig för att döda Fantomen. När Fantomen nästa dag tar på sig sin peruk känner han giftets effekter och vrider sig i plågor - men överlever. Han avslöjar mordmetoden - perukstocken är insmord med Jasmin, och giftet tränger in genom huden. Han förstår också att Amine och hennes apa är inblandade i morden. Van der Lööwe planerar att mörda sitt sista offer, Girotto, under en maskeradbal, med hjälp av sin utklädda dotter. Fantomen dyker upp med Renate, men luras undan Girotto och Amine. När han finner Amine ensam har hennes apa slitit sig och sliter av hennes peruk. I samma stund faller Girotto offer för jasmingiftet i sin peruk. Fantomen pekas ut som mördaren av van der Lööwe, men räddas undan en pöbel av greve von Kerpen - den riktige holländske ambassadören. Van der Lööwe flyr genom fönstret, och Fantomen kastar sig efter, och slåss mot honom i kanalens vatten. Van der Lööwe avrättas senare, men i förvirringen efteråt försvinner hans dotter Amine.

Domedagsvapnet utspelat 1775 Publicerat i FA 1/92, KRÖ 14 (2/96)
Renates far är död, och han testamenterar sin egendom till henne. I sitt testamente ber han henne att hämta Domedagsdemonen hos en glasblåsare på ön Murano och noga vaka över den. Samtidigt planerar Singh-piraterna att anfalla Venedig med grekisk eld, när de fått formeln från Claudio di Mascarellis dödsbo. Renate arresteras av inkvisitionen, och Fantomen och Chris skyndar till hennes räddning. Samtidigt genomsöker Singh-piraterna hennes hem efter formeln. fantomen och Chris räddar Renate ur fängelset, och de gömmer henne i ett lönnrum. Inkvisitionen frågade efter Domedagsdemonen, och Fantomen beslutar sig för att ta reda på vad det är. Han söker upp glasblåsaren, och får av honom en glasbägare. När bägaren fylls med vin kan man se en inskription i glaset - formeln för grekisk eld! Singh-piraterna har dock förföljt Fantomen och kommer till platsen, och deras ledare Omar Singh tar Domedagsdemonen och kastar smält glas i Fantomens ansikte. Chris finner sin far och för honom till deras hus. När han vaknar har Chris tagit dräkten och gett sig av efter piraterna. Tillsammans med Claudios tjänare, Alarico, finner han piraternas skepp. Han befriar galärslavarna, och de kastar sig över sina plågoandar. Själv söker han upp Omar och duellerar mot honom. Han besegrar Omar, tar Domedagsdemonen och spränger piratskeppet. Han återför dräkten och glaset till sina föräldrar, och tillsammans med Alarico reser de till Bengali.