Den 10:e Fantomen


Levnadsår: 1717-1758
Blev Fantomen vid: 18 års ålder (år 1735)
Fru: Fransyskan Marianne
Barn: Sonen Chris
Vänner: Uuran, (bandarhövding).
Kännetecken: Inga kända

Viktiga händelser: Mötte ättlingar till egyptiska pyramidbyggare och räddade deras största skatt undan nubiska rövare.

Historia: Ytterst lite är känt om den 10:e Fantomen, trots att han måste ha levat ett spännande liv. Han svor Eden när hans far med nöd och näppe överlevt mötet med piraten Svarte Morgan. År 1740 mötte han ättlingar efter egyptiska pyramidbyggare. Han spred ljus över deras ursprung och gömde deras största skatt undan nubiska plundrare. Senare samma år avslöjade han en hel by sammansvärjda vrakplundrare i England. År 1750 tillfångatogs Fantomen av barbarpirater, som försökte sälja honom som slav, men misslyckades. Tre år senare sökte Fantomen efter sin son, som gått till sjöss, men hamnat som slav i en diamantgruva i Västafrika. År 1757 blev Fantomen lemlästad av pirater, och hans son tog över. Men den 10:e Fantomen vägrade ge upp kampen, och kämpade ytterligare ett år innan han slutligen dog.

Kända äventyr:

Pyramidens gåta - Jadeasken utspelat 1740 Publicerat i FA 10/90, KRÖ 13 (1/96)
Fantomen räddas undan nubiska plundrare av ett fiskarfolk. Dessa lever i ett stort träsk, och är mycket duktiga på att tillverka papyrusbåtar. Dock vet de inget om sitt ursprung. Fantomen känner igen spår av Egypten i deras by, och berättar om dessa. Han ger sig snart av, men kommer inte långt förrän byn anfalls av nubierna. Fantomen återvänder, och finner byns ledare sårad. Denne ber Fantomen att gömma byns största skatt: en jadeask täckt av hieroglyfer. Sedan återvänder mannen för att försvara sin by. Fantomen ger sig av och jagas av nubierna. Han gömmer jadeasken, och den förblir gömd ända till den 21:a Fantomens dagar.

Vrakplundrarnas stad utspelat 1740 Publicerat i FA 3/96
Fantomen seglar till England, men vid Cornwalls kust luras skeppet på grund av en falsk fyrbåk. De som lyckas ta sig i land blir brutalt slaktade av plundare. Fantomen flyr, och möter godsägare Knox, fredsdomare, som lovar att sätta stopp för vrakplundrarna. Hos Knox bor dennes brorsdotter, som hålls inlåst då hon är svårt chockad efter ett våldtäktsförsök. Dagen efter beger sig Fantomen ut i byn och gör förfrågningar. Men var han än hamnar råkar han ut för fällor avsedda att döda honom, och han förstår att hela byn är sammansvurna plundrare. Vid ett besök hos prästen finner han stöldgodset och en hemlig gång som leder till godsägarens, Knox´ hem. Knox dömer där en ung man till döden för våldtäktsförsök på Nancy. Fantomen träder fram, men fängslas tillsammans med mannen av Knox, som visar sig vara vrakplundrarnas ledare. Den unge mannen visar sig vara tullinspektör Ben Judd, som försökt avslöja Knox med hjälp av Nancy - som för övrigt också är fängslad. Våldtäktshistorien var bara en lögn från Knox´ sida. De te förs iväg för att avrättas, men lyckas ta sig fria. Fantomen och Judd ger sig iväg för att hindra vrakplundrarna, som är i full färd att lura ännu ett skepp mot klipporna. Vid striden som följer faller Knox i havet. Skeppet visar sig tillhöra flottan, som hjälper till att arrestera vrakplundrarna.

Vraket i Bengalibukten - Barbarpiraterna utspelat 1750 Publicerat i FA 7/95
Fantomen befinner sig på ett skepp som anfalls av barbarpirater från Nordafrika. Han gör motstånd, men slås medvetslös och förs till Algier för att säljas som slav. Han sliter av sina bojor, och börjar kämpa sig fri, men misslyckas. Han blir kastad nerför en klippa i havet, men överlever och plockas upp av en fiskare.

Myteri 1753 Publicerat i FA 22/74, KRÖ 13 (1/96)
Fantomens son mönstrar på ett skepp som till Fantomens vän kapten Flint, men besättningen gör myteri. Chris och Flint döms till att gå plankan, men räddas i sista stund av Fantomens Goda Märke, som hänger runt Chris´s hals. Istället förs de till Rio de Janeiro, dör de förs till fånglägret Diamantdalen, Enda sättet att bli fri är att gräva fram diamanter på sammanlagt 1000 karat. Chris räddar den svenske fången Majgren undan en giftorm, och när denne hittar en stor diamant vill han ge den till Chris. Chris ber Majgren att behålla diamanten, ta emot sin frihet och underrätta Fantomen om vad som hänt. Majgren söker upp Fantomen, som genast ger sig av. Han kastar två stora diamanter till Chris, som ger den ena till Flint, varpå båda är fria att gå. Tillsammans söker de fyra upp Flints skepp, som ny styrs av Flints f d styrman Aveiro, som blivit slavhandlare. De köper Aveiros slavar, och går sedan ombord på skeppet som vinhandlare - i tunnorna sitter Aveiros f d slavar, som ska hjälpa till att besegra Aveiro. Tillsammans hemsöker de skeppet och lämnar Fantomens Onda Märke överallt. Aveiro och hans besättning tror till slut att skeppet verkligen är hemsökt. Slavarna väller fram och besegrar Aveiros män, och Aveiro själv faller överbord mot döden i havet. Sedan återvänder Fantomen och Chris till Bengali.

Mannen som dog två gånger utspelat 1757-58 Publicerat i FA 19/97
Chris och hans mor Marianne är på väg hem till Bengali när deras skepp blir anfallet av Singh-pirater. Fantomen får hjälp av Mori att ta sig ombord, och hamnar i dödläge med piraterna - pistoler mot förgiftade bandarpilar. Piratledaren Ashar Singh skjuter Fantomen i armen och huvudet, och flyr - men hans son faller i havet och dödas av en haj. Ashar svär att hämnas sin son död. Fantomen förs till Dödskallegrottan, där hans svårt sårade arm amputeras, och hans skadade öga övertäcks. Chris blir tvungen att svära Eden och ta över efter sin far. Vid nyåret lämnar den f d 10:e Fantomen sitt hem och flyttar till ett trädhus. Uuran förser honom med mat, ger honom en ny mask och hjälper honom träna. Den 10:e Fantomen är fast besluten att stoppa Ashar, och utmanar honom på duell på Djävulsmonstrets rev. Han underrättar även sin son att komma till platsen. Den 10:e Fantomen och Ashar duellerar, men Ashar fångas av en gigantisk bläckfisk - Djävulsmonstret. Innan han dras ner avfyrar han ett skott, som träffar den 10:e Fantomen i bröstet. Han begravs i kryptan, och hans son tar över som Fantomen.