Vi lämnar över tangentbordet till vår gästbloggare "Ebbasmamma" som berättar om sitt besök på bokmässan i Göteborg.
En bokmässa som i år hade ovanligt stort Fantomeninnehåll.

Vi publicerar denna blogg på Fantomentidningens officiella födelsedag. Första tidningen kom ut för 60 år sedan den
5 oktober!
Det är också den dag som boken "Från lila vålnad till blågul hjälte" för första gången kan köpas av de som
inte hade möjlighet att besöka mässan.

 

Så var det då dags för bokmässa igen. Jag hade inte varit där på flera år, inte sedan Sy Barry var där. Den här gången bor jag inte i stan och beslutade att ta tåget upp och vara i Göteborg och på mässan både lördag och söndag. Som vanligt inför bokmässan tog jag av mig mitt vanliga halsband och hängde dit det goda märket istället. Väl synligt. Det ska synas att man gillar Fantomen. Med mig tog jag också mässplanen jag hade gjort. Några punkter jag gärna ville vara med på, och viktigast av dem alla var miniseminariet på söndagen: ”Från amerikansk purpur till blågult helylle”.

Efter ett par timmar på tåg så stressade jag fram till Svenska Mässan för att mötas av en lång ringlande kö in. Och naturligtvis regnade det ganska kraftigt. Göteborg i september, vad hade jag egentligen väntat mig? In kom jag i alla fall efter ett tag. Hann precis fram till Jan Berglins signering innan han gick därifrån. Pust!

Andreas och BríanNästa stopp: Egmont Kärnan för att köpa den nya spännande boken ”Fantomen - från lila vålnad till blågul hjälte”. Det var bra mycket mer folk och fler utställare än när jag var där senast men jag snirklade mig fram till där de brukar stå. Hittade till slut men det fanns nästan inget om Fantomen alls i den montern. Lite inbundna årgångar bara. Istället låg det en liten, liten lapp som talade om att boken jag var ute efter fanns i en annan monter. Som tur var det bara strax bakom ett hörn. Bakom det där hörnet gömde de sig, medlemmarna i Scandinavian Chapter med Brian Jensen i spetsen. Även moderator Andreas stod där. Kul att få träffa dem i verkligheten. Och äntligen fick jag boken i min hand. Man kände nästan på doften hur pass nytryckt den var.

 

 

 

 

Ulf Granberg signerar bokenSå med min nyinköpta Fantomenbok i handen gick jag vidare. Tänkte att när jag ändå var där så kan jag ju få ett par signaturer i den där boken. Det är ändå en hel del kändisar som skrivit lite grand i boken och som även var med på bokmässan. Hittade Anna Jansson (deckarförfattarinnan som skrev äventyret i nr. 14/09) och fick en kråka nerplitad av henne. Hon tyckte det var fantastiskt roligt att jag kom med den boken och hon hade inte en aning om att den kommit ut. Näste man att skriva var Dick Harrison (den där historikern ni vet) och han tyckte också att det var skoj att jag kom med den boken. Sedan hittade jag Tony Cronstam (skapare och tecknare av serien Elvis) som också fick skriva innan jag återvände till Scandinavian Chapters hörna där nu självaste Gammelredax tagit plats. Han fick skriva som nummer fyra i min bok men han fick den ärofyllda förstasidan. Nummer fem blev Brian.

 

 

 

Zeppas målning på Mölndals museumsöndagen blev jag medbjuden på en tur till Mölndals museum av ett par ur Scandinavian Chapter. Det var en konstnärinna som kallar sig Zeppa som målat några tavlor med Fantomentema. Imponerande och spännande. Jag är glad att jag följde med för det är en sådan sak man lätt missar annars.

Den stora grejen med bokmässan var ju då seminariet på söndagen med Ulf Granberg. Det var nog runt hundratalet åhörare som kommit och det var roligt att så många ville lyssna. Av dessa var bara en handfull kvinnor märkte jag. Men så är det väl i Fantomens värld?

Det fanns dock en kvinna på podiet vid Granbergs sida, moderatorn Johanna Koljonen. Det hela började lite trevande och herr Granberg såg nästan lite nervös ut. Men det verkade släppa ju mer han pratade. Han började med att presentera originalbilderna som fanns uppsatta vid sidan av podiet. Jag tyckte det var kul att se dem, jag har aldrig sett original innan och förvånades av hur pass stora de var.

Granberg berättade sedan lite kort om hans historia med Fantomen. Sedan kom de in på själva meningen med seminariet, hur svensk har Fantomen blivit egentligen? Några historier av Granberg visade att Fantomen var hyfsat vänstervriden på det där svenska sättet. Jag hade kunnat lyssna på Granberg hur länge som helst men 45 minuter går alldeles för snabbt. Jag hoppas på att Granberg är intresserad av att ge ut sina memoarer någon gång. Jisses vad mycket intressant den mannen måste ha varit med om.

Innan bokmässan avslutades för min del gjorde jag ett sista inköp. Jag köpte ”The Graham Nolan Sundays volume one”. Jag får ju lov att ha något amerikanskt i min hylla också.

Min bokmässa i år blev över förväntan. Jag hann inte med alla punkter jag hade på min lista men jag fick så mycket annat gjort istället. Det blev mer Fantomenkoncentrerat än vad jag tänkt. Men det ser jag bara som positivt.

/Ebbasmamma

Boken"Från lila vålnad till blågul hjälte" kan nu köpas via det utgivande förlagets webshop.
Så småningom om kommer den också att finnas hos välsorterade bokhandlare.

Observera att vare sig tidningen Fantomen eller förlaget Egmont har något att göra med denna publikation. Vi är bara glada över att kunna presentera denna nyhet här på fantomen.com