SPX10 går av stapeln den 24-25 april i kulturhuset i Stockholm. Speciellt intressant för de som gillar Fantomen är en paneldiskussion om äventyrsserier på söndagen med bland andra Ulf Granberg och Janne Lundström. Dessutom är entusiasterna i Scandinavian Chapter med för första gången. Besök dem vid bord 112 och hör om deras klubb och de projekt de driver.

Plats: hörsalen i Kulturhuset i Stockholm
Tid: lördag 11:00 - 22:00 söndag 11:00 - 17:00

Small press expo är den självklara mötesplatsen för Sveriges serieförlag och serieskapare. I år ligger fokus på Storbritannien och på genrerna äventyr och historia. Fanzinemarknaden, denna kokande kittel av kreativitet, utgör som vanligt festivalens kärna. Det bjuds dessutom på en uppsjö av olika programpunkter - möten med nordiska och internationella gäster, workshops, filmvisningar, performance, föreläsningar, signeringstillfällen med mera.

I år är första gången klubben med det smidiga namnet Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club - eller SC kort och gott - med.
De är en klubb för vuxna Fantomensamlare och entusiaster. De håller i år 10 års jubileum och driver flera projekt, bland annat www.phantomwiki.org

De jobbar även hårt med att förgylla Fantomens 60-års jubileum lite extra och planerar flera olika slags aktiviteter till Bokmässan i Göteborg den 23-26 september, föredrag, utställning och en bok! Klubbens hemsida: www.schapter.org

2010 års upplaga av SPX lägger fokus på genrerna äventyr och historia. I samband med detta anordnar Seriefrämjandet Stockholm en paneldiskussion söndagen den 25 april, under ledning av Olle Dahllöf för att undersöka dessa genrer i svensk dåtid, nutid och framtid. Dessutom erbjuder SeF en stadsvandring i seriernas tecken på lördagen! Och delar ut fanzinpris!

I Sverige har äventyrsserierna traditionellt sett ofta utspelats i just historiska miljöer. Men varför är det så? Och vart är äventyrsserierna på väg? Finns det en framtid för historiska serier i Sverige, eller är genren ointressant för dagens unga serieskapare? Kan svenska serier vara gångbara även internationellt? Hur gör man egentligen en serie “spännande”? Dessa och många andra frågor hoppas vi få svar på när den kände seriehistorikern Olle Dahllöf leder en paneldiskussion om dåtid, nutid och framtid med av några av Sveriges mest namnkunniga serieskapare, förlagsmänniskor och serieexperter. En bred diskussion med vitt skilda infallsvinklar och utlovas! Och förhoppningsvis bjuds det på en och annan anekdot från förlagsbranschen också.

I panelen på scenen finns Magnus Knutsson (“Ratte”, “Kämpa för rättvisa”), Lisa Medin (“Medley”), Ola Skogäng (“Mumiens blod”) och Liv Strömquist (“Einsteins fru”). I publiken finns en diger lista specialinbjudna gäster (listan är preliminär och kan komma att ändras:
Rolf Gohs (“Mystiska 2:an”, “Fantomen”), Rolf Lindby (Bulls), Ingvar Jensen (Alvglans), Jan-Åke Winqvist (“Det nya folket”), Micke Grahn (“Historieförbättraren”), Jonas Andersson (Albumförlaget), Jakob Nilsson (“Roparen”), Janne Lundström (“Johan Vilde”), Göte Göransson (“Texas Jim”), Göran Ribe (Epix), Daniel Atterbom (SeF), Ulf Granberg (“Fantomen”), Jan Romare (“Pyton”, “Slim Smart”), Fredrik Strömberg (SeF) med flera.

Plats: Studio 3 (våning 3), Kulturhuset, Stockholm
Datum: Söndagen den 25 april
Tid: 12:30 OBS! Ändrat till 12:00