Kalendern signeras av Janne Lundström och Claes Reimerthi lördagen den 29 september klockan 16:30-17:00 i monter D07:19

Montern ligger mitt emot Service Center , se mässkartan.

Omslag

Faktasida

januari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendern är spiralbunden, tryckt på 130g högkvalitetspapper och inleds med ett faktablad som berättar om Team Fantomens 50-års jubileum, vilka omslagskreatörer, tecknare och författare som finns representerade etc.
Därefter de läckraste kalenderbladen som någonsin skådats, med Fantomentidningens utgivningsdatum samt roliga Fantomenfakta för varje månad.

Hur många finns det?

Denna raritet är tryckt i endast 300 ex

Hur får du tag på den?

Den får premiär på Bokmässan i Göteborg lördagen den 29 september och säljs under hela lördag och söndag, du hittar den i monter D07:19.

Vad kostar den?

På mässan kommer den att kosta 100:-

Kan du inte komma på bokmässan?

Teckna dig för kalenderns nyhetsbrev så får du info om hur du kan få tag på den efter mässan.

Brian
 
Med vänlig hälsning
Brian, Admin på fantomen.org, Founder #1 SC

Prenumerera på den här mailinglistan för att få senaste nytt om SC Kalendern.
Då får du till exempel reda på hur du lägger vantarna på den om du inte kan ta dig till årets bokmässa.
Eller om du gör det, vilka tider som den blir signerad av två prominenta Team Fantomen medlemmar.

God Jul!

Det var en dag i december för några år sedan som en då helt ny fantomen.com slog upp portarna.

Nu är det dags för en helt nya hemsida att ta dess plats och du är varmt välkommen!

Besök www.fantomen.org Troligen blir du positivt överraskad över förändringen.

Mer om bytet av hemsida kan du läsa i den här bloggen

Okej, lite måste jag få nämna...

  • Forumet från gamla hemsidan har hängt med men är ändå helt nytt och mer lättanvänt.
  • Informationen om kommande nummer är större, snyggare och mer lättläst.
  • Det finns 30 nya läckra spel att roa dig med.

 Tävling

Missa inte den pågående tävlingen om vilket som var det snyggaste omslaget 1964!

Julklappstips

Lee Falk - Berättaren

Lee Falk (1911-1999), skaparen av serierna Mandrake och Fantomen, skulle ha fyllt 100 år 2011. För att fira detta jubileum producerade The Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club denna ideella hyllningsbok till hans ära. De har tidigare gett ut den läsvärda Från lila vålnad till blågul hjälte (2010).
 
Mandrake och Fantomen, skapades i mitten av 30-talet och kom att på ett påtagligt sätt influera äventyrs- och superhjälteserierna som kom därefter. Denna rikligt illustrerade bok innehåller unikt material om Falk och dennes skapelser, intervjuer med honom från 1946 till 1996, artiklar samt minnestexter. Då flera av intervjuerna och texterna kommer från olika sammanhang känns den emellanåt något repetitiv men har man överseende med detta så är det en diger, informationsrik och underhållande lunta kring Sveriges mest älskade mjölkdrickande vålnad som
behållit sin särposition bland svenska serieläsare. Den vänder sig med fördel till Fantomenfantaster och serieentusiaster.
 
 
 
 
 
Fantomen julalbum 2011
Gold Key
Naturligtvis får du heller inte missa årets julalbum!
Julalbumet finns på Pressbyrån med flera.
 
Missa heller inte Hermes Press senaste erbjudande. Samla de klassiska amerikanska serie tidningarna i fina samlingsböcker. Först ut är de första 7 serietidningarna från Gold Key.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ute nu

 

FA 25-26/2011Berättelsen om slaven Jonathan Strong bygger på ett verkligt rättsfall i England på 1770-talet.
En huvudperson är också Granville Sharp, känd som den som på allvar inledde kampen mot slaveriet i England. Det var Jonathan Strongs öde som satte igång hela denna process...

Manus: Janne Lundstrom
Bild: Hasse Lindahl
Omslag: Hasse Lindahl


Övriga serier:

THORGAL: Den osynliga fästningen
JOHNNY HAZARD: Ordets makt
JOHNNY HAZARD: Dödlig dos
FANTOMEN SÖNDAGSKLASSIKER: Prins Rex
HERMAN HEDNING

Redaktionella sidor:

DÖDSKALLEKRYSSET 12
FANTOMEN FAKTA
FANTOMENKLUBBEN

 

 

 

 

 

Kommande

FA 1/2012MS Apollo, en privat yacht som tillhör den stenrike skeppsredaren Christophoros Angelis kapas av pirater i de farliga vattnen utanför Somalias kust. Det svenska krigsfartyget HMS Carlscrona som ingår i den internationella Navfor-styrkan tar upp jakten på piraterna, men luras av ett falskt radareko.
Passagerarna ombord på MS Apollo tas till fånga och förs iland. Bland de tillfångatagna finns skeppsredarens son Nico samt Caroline Weeks, dotter till överste Weeks...
Via Djungelpatrullen får Fantomen snart veta vad som hänt – och alla piraters skräck ger sig omedelbart av till Somalia...

Manus: Nils Kajander
Bild: Kari Leppänen
Omslag: Sal Velluto & Eugenio Mattozzi


Övriga serier:

JEROME K BLOCHE: Smitaren
FANTOMEN SÖNDAGSKLASSIKER: Keela-Wee
HERMAN HEDNING

Redaktionella sidor:
 

NYHETER 2012
UTGIVNINGSPOSTER
FANTOMEN TALAR

 
 
 
 
 
www.fantomen.org kan du få information om ytterligare 4 kommande nummer!
 
BrianMed vänlig hälsning
Brian, Admin på fantomen.org
 

Vi lämnar över tangentbordet till vår gästbloggare "Ebbasmamma" som berättar om sitt besök på bokmässan i Göteborg.
En bokmässa som i år hade ovanligt stort Fantomeninnehåll.

Vi publicerar denna blogg på Fantomentidningens officiella födelsedag. Första tidningen kom ut för 60 år sedan den
5 oktober!
Det är också den dag som boken "Från lila vålnad till blågul hjälte" för första gången kan köpas av de som
inte hade möjlighet att besöka mässan.

 

Så var det då dags för bokmässa igen. Jag hade inte varit där på flera år, inte sedan Sy Barry var där. Den här gången bor jag inte i stan och beslutade att ta tåget upp och vara i Göteborg och på mässan både lördag och söndag. Som vanligt inför bokmässan tog jag av mig mitt vanliga halsband och hängde dit det goda märket istället. Väl synligt. Det ska synas att man gillar Fantomen. Med mig tog jag också mässplanen jag hade gjort. Några punkter jag gärna ville vara med på, och viktigast av dem alla var miniseminariet på söndagen: ”Från amerikansk purpur till blågult helylle”.

Efter ett par timmar på tåg så stressade jag fram till Svenska Mässan för att mötas av en lång ringlande kö in. Och naturligtvis regnade det ganska kraftigt. Göteborg i september, vad hade jag egentligen väntat mig? In kom jag i alla fall efter ett tag. Hann precis fram till Jan Berglins signering innan han gick därifrån. Pust!

Andreas och BríanNästa stopp: Egmont Kärnan för att köpa den nya spännande boken ”Fantomen - från lila vålnad till blågul hjälte”. Det var bra mycket mer folk och fler utställare än när jag var där senast men jag snirklade mig fram till där de brukar stå. Hittade till slut men det fanns nästan inget om Fantomen alls i den montern. Lite inbundna årgångar bara. Istället låg det en liten, liten lapp som talade om att boken jag var ute efter fanns i en annan monter. Som tur var det bara strax bakom ett hörn. Bakom det där hörnet gömde de sig, medlemmarna i Scandinavian Chapter med Brian Jensen i spetsen. Även moderator Andreas stod där. Kul att få träffa dem i verkligheten. Och äntligen fick jag boken i min hand. Man kände nästan på doften hur pass nytryckt den var.

 

 

 

 

Ulf Granberg signerar bokenSå med min nyinköpta Fantomenbok i handen gick jag vidare. Tänkte att när jag ändå var där så kan jag ju få ett par signaturer i den där boken. Det är ändå en hel del kändisar som skrivit lite grand i boken och som även var med på bokmässan. Hittade Anna Jansson (deckarförfattarinnan som skrev äventyret i nr. 14/09) och fick en kråka nerplitad av henne. Hon tyckte det var fantastiskt roligt att jag kom med den boken och hon hade inte en aning om att den kommit ut. Näste man att skriva var Dick Harrison (den där historikern ni vet) och han tyckte också att det var skoj att jag kom med den boken. Sedan hittade jag Tony Cronstam (skapare och tecknare av serien Elvis) som också fick skriva innan jag återvände till Scandinavian Chapters hörna där nu självaste Gammelredax tagit plats. Han fick skriva som nummer fyra i min bok men han fick den ärofyllda förstasidan. Nummer fem blev Brian.

 

 

 

Zeppas målning på Mölndals museumsöndagen blev jag medbjuden på en tur till Mölndals museum av ett par ur Scandinavian Chapter. Det var en konstnärinna som kallar sig Zeppa som målat några tavlor med Fantomentema. Imponerande och spännande. Jag är glad att jag följde med för det är en sådan sak man lätt missar annars.

Den stora grejen med bokmässan var ju då seminariet på söndagen med Ulf Granberg. Det var nog runt hundratalet åhörare som kommit och det var roligt att så många ville lyssna. Av dessa var bara en handfull kvinnor märkte jag. Men så är det väl i Fantomens värld?

Det fanns dock en kvinna på podiet vid Granbergs sida, moderatorn Johanna Koljonen. Det hela började lite trevande och herr Granberg såg nästan lite nervös ut. Men det verkade släppa ju mer han pratade. Han började med att presentera originalbilderna som fanns uppsatta vid sidan av podiet. Jag tyckte det var kul att se dem, jag har aldrig sett original innan och förvånades av hur pass stora de var.

Granberg berättade sedan lite kort om hans historia med Fantomen. Sedan kom de in på själva meningen med seminariet, hur svensk har Fantomen blivit egentligen? Några historier av Granberg visade att Fantomen var hyfsat vänstervriden på det där svenska sättet. Jag hade kunnat lyssna på Granberg hur länge som helst men 45 minuter går alldeles för snabbt. Jag hoppas på att Granberg är intresserad av att ge ut sina memoarer någon gång. Jisses vad mycket intressant den mannen måste ha varit med om.

Innan bokmässan avslutades för min del gjorde jag ett sista inköp. Jag köpte ”The Graham Nolan Sundays volume one”. Jag får ju lov att ha något amerikanskt i min hylla också.

Min bokmässa i år blev över förväntan. Jag hann inte med alla punkter jag hade på min lista men jag fick så mycket annat gjort istället. Det blev mer Fantomenkoncentrerat än vad jag tänkt. Men det ser jag bara som positivt.

/Ebbasmamma

Boken"Från lila vålnad till blågul hjälte" kan nu köpas via det utgivande förlagets webshop.
Så småningom om kommer den också att finnas hos välsorterade bokhandlare.

Observera att vare sig tidningen Fantomen eller förlaget Egmont har något att göra med denna publikation. Vi är bara glada över att kunna presentera denna nyhet här på fantomen.com


 

Senaste nytt!

Ulf "Gammelredax" Granberg signerar boken. Lördag den 25:e och söndag den 26:e kl. 15:00 bägge dagar i monter A01:29

Fantomenbok

Fantomen - från lila vålnad till blågul hjälte

Jubileumsboken "Fantomen - från lila vålnad till blågul hjälte" får premiär på bokmässan den 24:e september.
Du hittar den i monter A01:29

Fantomenseminarium

Missa inte seminariet "Från amerikansk purpur till blågult helylle" den 26:e september kl 13:00-13:45 i sal G4 (andra våningen).
Ulf Granberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Fantomen sedan 1970-talet, gör en historisk tillbakablick där vi får följa hur både karaktären och produktionen blivit mer och mer svensk.
I anslutning till seminariet visas också en rad intressanta originalteckningar. Moderator: Johanna Koljonen, kulturjournalist.
Seminariet ingår i entrébiljetten.

Mer om jubilemsboken

Tankar om Fantomen

Här har kända och inte fullt så kända svenskar fått skriva om sina tankar om Fantomen.
I den delen har hittar du barndomsminnen, anekdoter, hyllningar, kritik och analyser från namn som Fredrik Reinfeldt, Lasse Åberg, Ernst Billgren och Jonas Gardell bland många, många andra.

Här presenteras också nytolkningar i form av bilder, målningar och skisser av till exempel Tomas von Brömssen och serieskaparen Ola Skogäng, för att nämna några.

Konstnärinnan Mia Mäkilä har gjort vad som kanske är den intressantaste bilden: En bild på hur Fantomens ansikte bör se ut för att betraktaren skall dö en fasansfull död. Se den på egen risk…

 Människorna bakom masken

Med andra ord här får du läsa texter skrivna av dem som på ett eller annat sätt gett liv åt mannen som inte kan dö. Personer som jobbat med serien eller tidningen.

Här hittar du artiklar från till exempel Paul Ryan, Hasse Lindahl, Claes Reimerthi, Kari Leppänen, Felmang, Janne Lundström, Lennart Hartler och många, många andra.

Här kommer du hitta en hel del ej tidigare publicerade bilder från dessa artister.

ExempelsidorFantomologer Talar

Här finner du artiklar som belyser ämnet Fantomen ur alla möjliga vinklar. Det kommer att handla om såväl aspekter ur serien och dess värld som personer och händelser bakom kulisserna.

Exempel på ämnen ur denna avdelning är:
  •     Fantomens färger
  •     Hur och när har Fantomen gestaltats på film
  •     Viktiga händelser kring seriefiguren Fantomen, en tidslinje
  •     Hur har Fantomen påverkat svenska konstnärer?
  •     Dragos – varför har Fantomen kallats det?
  •     Kvinnliga Fantomer, vilka kvinnor har iklätt sig mask och huva?


Artiklarna har till allra största delen skrivits av medlemmar ur Scandinavian Chapter.

Omslag

Omslaget är målat av en av senare års allra mest populära Fantomenartister, Sal Velluto.

Efter mässan kommer boken att kunna köpas via denna hemsida: www.gml.se och i välsorterade bokaffärer.Observera att vare sig tidningen Fantomen eller förlaget Egmont har något att göra med denna publikation. Vi är bara glada över att kunna presentera nyheten här på fantomen.com för alla Fantomenfans

Fantomenfränder

När det drar ihop sig till en sådan Fantomenfest på årets bokmässa innebär det naturligtvis att många Fatomenfans och Fantomenkännare kommer att vara på plats i Göteborg. I Serieakademins och Seriefrämjandets monter A01:29 kan du i dagarna tre träffa medlemmar ur Scandinavian Chapter, Fantomenklubben för vuxna. Ett gyllene tillfälle om du också vill bli medlem i klubben eller har en Fantomenfråga som du grunnat länge över. Ta chansen och pricka in ett besök där!

The Phantom: The Complete Newspaper Dailies Volume 1: 1936-1938Redan i augusti 2009 kunde vår gästbloggare Andreas berätta om en av världens mest ambitiösa och efterlängtade Fantomenpublikationer.
Den första boken är nu klar och kan köpas från till exempel adlibris.com

Observera att vare sig tidningen Fantomen eller förlaget Egmont har något att göra med denna publikation. Vi är bara glada över att kunna presentera denna nyhet här på fantomen.com

Har du absolut ingen aning om vad vi pratar om så läs Andreas intervju med Daniel Hermes som nu äntligen  kommer ut med en samlingsböcker av Lee Falks dagstrippar. Den här utgåvan har den absolut högsta tryckkvalitén och största omsorgen om kvalité och detaljer någonsin. Ett måste för varje sann Fantomenfantast.