Den 9:e Fantomen


Levnadsår: 1700-1735
Blev Fantomen vid: 17 års ålder (år 1717)
Fru: Flame Stanbury
Barn: sonen Chris
Vänner: Curan, (bandarhövding).
Kännetecken: Var den förste Fantomen att tituleras Östra Mörkrets Väktare. Hade en häst vid namn Storm.

Viktiga händelser: Krossade Zaal-kulten 1720 och titulerades Östra Mörkrets Väktare, en titel som gått i arv.

Historia: Chris fick sin utbildning i Sverige, hans mors hemland. Som 17-åring tvingades han ta sin fars plats som Fantomen, då piraten Blood sårat honom. Chris hämnades direkt sin fars död. Senare samma år reste Fantomen till Jamaica, där han besegrade piraten Duval och mötte sin blivande fru, Flame Stanbury, som själv klätt ut sig till Fantomen! Tre år senare, 1720, krossade Fantomen Zaal-kulten, och fick titel Östra Mörkrets Väktare. Detta kall har sedan dess gått i arv inom ätten. Endast två år senare reste sig kulten igen och kidnappade Fantomens son. Fantomen räddade sin son. och erhöll en lertavla som ingick i Den gyllene runans gåta. Någon gång under hans levnad, när är inte känt, skapade den 9:e Fantomen djungelordspråket "När Fantomen rör sig står blixten stilla!" År 1735 utkämpade den 9:e Fantomen sin sista strid, mot piraten Svarte Morgan. Blind och svårt sårad lämnades han på ett sjunkande skepp. Han dog senare i Dödskallegrottan av sina skador.

Kända äventyr:

Hämnaren från havet utspelat 1717 Publicerat i FA 2/78, 14/86, KRÖ 12 (4/95)
Chris tvingas ta över efter sin far, som skjutits av piratkaptenen Blood. Han hämnades sin fars död och återförde piraternas fånge och byte till Sanloi. (För närmare detaljer, se ”Den 8:e Fantomen” under Kända äventyr.)

Flame utspelat 1717 Publicerat i FA-album 1980. KRÖ 12 (4/95)
När Llongo överfalls av slavjägare tar Fantomen upp jakten. Spåret leder till Jamaica, som styrs av den ondskefulle Duval, som låtit arrestera guvernör Stanbury och ny styr med fruktan. Fantomen får höra att Duval ska hänga en mystisk fånge - Fantomen! Tillsammans med några sjömän befriar Fantomen sin namne, som visar sig vara en kvinna: Flame Stanbury, guvernörens dotter. Hon berättar senare hur hon förklädd till Fantomen försökt befria Duvals slavar, men fångats och dömts till döden. Hon blir förälskad i Fantomen och ber honom om hjälp att störta Duval, men han vägrar låta henne slåss. Flame rymmer samma natt från skeppet för att söka upp sina sammansvurna, men förföljs av Duvals spion Dark Pew. Fantomen och sjömännen hittar Flame innan Duvals soldater, och Fantomen flyr med henne i en vagn. Vid kusten hoppar de i vattnet, och plockas upp av sjömännens fartyg. Fantomen har förälskat sig i Flame, vilket märks i hans sätt. Fantomen får veta att Duval tänker avrätta Flames far, och bestämmer sig för att slå till mot Duval samma kväll. En karneval som går igenom Kingston döljer effektivt deras framfart. Fantomen, Flame och sjömännen kämpar sig fram till fängelsehålorna, där de befriar fångarna. Flame ger sig iväg för att döda Duval, och Fantomen följer efter. Han duellerar mot Duval och besegrar honom. Fantomen beviljas att resa hem tillsammans med Llongos folk på guvernör Stanburys skepp, men av Flame syns inget spår. När skeppet lagt ut visar hon sig vara ombord, och ber Fantomen att få följa med till Bengali, där de sedan gifter sig.

Östra mörkrets väktare utspelat 1720 Publicerat i FA 21/77, KRÖ 12 (4/95)
Bortom Dimmiga Bergen finns en sekt som dyrkar djävulsguden Zaal. Zaal kräver hela tiden flera människooffer, för att hans heliga eld inte ska dö, så riket går under. När Zaals dyrkare hemsöker djungeln för att föra offer till sin gud lovar Fantomen stamhövdingarna att sätta stopp för kulten. Han smyger dit en natt och bevittnar den hemska ceremonin. När alla sover försöker han att krossa gudabilden, men kultens medlemmar vaknar. Fantomen kastar ett enormt krus och kastar det i Zaals heliga eld, som slocknar. Sedan välter han gudabilden, och reser iväg, då Zaalkulten är krossad. Han får titeln Östra Mörkrets Väktare, en titel och ett kall som går i arv genom generationerna. För genom åren överlever kulten, flyttar till andra världsdelar och blir allt grymmare...

Mörkrets Furste utspelat 1722 Publicerat i FA 18/88
Fantomen räddar en häst ur kvicksand och för den med sig till Dödskallegrottan, där han till slut lyckas tämja den och ger den namnet Storm. Samtidigt törstar Zaals präster efter hämnd. En gåtfull man vid namn Alib söker upp dem och lovar dem hämnd på Fantomen. De berättar legenden om dvärgen Bure, som förvandlades till sten, och endast lämnade efter sig en mystisk lertavla. Alib beordrar prästerna att bygga en hög avbild av Fantomen i vass och halm - en avbild som ska bli Fantomens likbål. Alib kidnappar sedan Fantomens son, och lämnar Zaals märke som spår. Fantomen ger sig av till Zaal, och kämpar sig förbi vakterna. En prästinna märker något hos Alib - han har ingen skugga! När Fantomen möter prästerna visar sig Alib högst upp i vassavbilden, med Chris i famnen. Fantomen rider upp till honom, medan bågskyttarna skjuter eldpilar på avbilden. Alib lämnar över Chris och Bures lertavla, och sedan hoppar Fantomen nerför avbilden med sin häst Storm. Fantomen rider iväg, Zaals präster vänder sig mot Alib, som lurat dem, men han går skrattande in i elden. Lertavlan som Fantomen fått är en av pusselbitarna i Den gyllene runans gåta.

Djungelordspråken - "När Fantomen rör sig står blixten stilla!" Årtal okänt Publicerat i FA 21/97
Pojken Looni i Ossewey-stammen drömmer om att bli medicinman, men förstår inte medicinmännens hemligheter och hånas av alla. Som ung man är han fortfarande misslyckad, men finner ett steblock som drar till sig blixtar. Han gömmer stenen i medicinmannens hydda för att övertyga Ossewey om sin makt att kalla ner blixten. En blixt slår ner i medicinmannens hydda som han förutspått - och dödar medicimannen. Looni utnämns till ny medicinman, och använder sig av stenen under åskväder för att hjälpa Ossewey att hämnas på grannstammen Zimbo som stulit boskap. Looni använder stenen upprepade gånger för att hjälpa Ossewey att försöka överta makten i djungeln. Fantomen söker upp Lonis hydda i hemlighet och finner stenen, som visar sig vara av magnetit, så starkt magnetisk att den drar till sig blixtar. När Ossewey gör sig färdiga för ett nytt anfall smyger Fantomen efter och stjäler stenen. När en blixt slår ut efter stenen i Fantomens famn springer han för brinnande livet, och lyckas i sista stund kasta ner stenen i en sjö. Looni återgår till att vara en ofarlig medicinman hos Ossewey, och ett nytt djungelordspråk föds: "När Fantomen rör sig står blixten stilla!"

Barracudas skatt utspelat 1735 Publicerat i FA 13/84, KRÖ 12 (4/95)
Piraten Svarte Morgan plundrar och skövlar Bengalitown, och Fantomen ger sig av för att stoppa honom. Han lastar ett litet fartyg med krut, en så kallad ”brännare”, och styr ensam mot Svarte Morgans skepp Barracuda. Han hoppar av brännaren i sista sekunden, men den sprängs innan den når Barracuda. Den har dock lyckats spränga upp ett hål i skrovet. Fantomen fångas av piraterna och fängslas under däck, skadad av explosionen. När Barracuda jagas av brittiska skepp styr man in mot Bengalis kust för att gömma skatten. När Svarte Morgan förstår att de inte kan fortsätta går han ner till Fantomen för att avrätta honom. Fantomen har blivit blind av explosionen, och Morgan hånar honom Fantomen sätter det onda märket på Morgan, och lovar att komma tillbaka för hämnd. Skeppet överges, och Fantomen lämnas ensam ombord. Han hittar till slut hålet i skrovet och simmar ut innan Barracuda sjunker, med skatten ombord. Han hittas snart av sin son, som för honom till Dödskallegrottan. Fantomen dör, hans son svär Eden och tar sin fars plats.