Den 7:e Fantomen


 Levnadsår: 1664-1700
Blev Fantomen vid: 18 års ålder (år 1682)
Fru: Heloise av Hanta, även känd som Hanta-häxan
Barn: sonen Chris
Vänner: Zuran, (bandarhövding), prins Vemour (barndomsvän), kejsar Joonkar (härskare över Nyahpura), prins Omar (Joonkars brorson och Fantomens blodsbroder).
Kännetecken: Inga särskilda.

Viktiga händelser: Undersökte Ibis-mysteriet med Joonkar år 1696.

Historia: Chris studerade mycket i Europa, i enhet med ättens sed. Hans mor hade många vänner i de europeiska hoven, vilket medförde många tilldragelser med högt uppsatt folk. År 1682 kallades han till Bengali och Dödskallegrottan, där han vid sin fars dödsbädd svor Fantomen-Eden. Han slutförde sin fars uppdrag, och avvärjde Singh-pirater, som sökt sig in i Bengalis djungler i jakt på sin nemesis. Senare samma år red han till Koqania för att konfrontera den fruktade Hantahäxan. Han räknade dock inte med att möta en underskön kvinna, och snart var de två svårt förälskade i varandra. Deras bröllop stördes av tre höglandsfurstar, som förargats av Fantomen. De skickade varsin dödlig bröllopsgåva, men förödmjukades av Fantomen och Heloise och lärde sin läxa. År 1686 fick Fantomen rop på hjälp från sin barndomsvän prins Vemour, och reste till hans undsättning. En lång kamp mot Singh-piraterna utkämpades om en magisk stenstaty kallad ”Ryttaren”. Två år senare mötte Fantomen en pirat kallad Tease, och sänkte hans skepp. År 1692 Fantomen allvarligt sjuk medan han letade efter sin vän och blodsbroder prins Omar på Jamaica. Prins Omar tog hans plats för en kort tid och besegrade slavhandlaren Malik. År 1695 deporterade en furste sitt rikes spetälska undersåtar till en avlägsen ö, där även Fantomen hamnade. Tillsammans med de spetälska störtade han fursten. Åter efter det undersökte Fantomen och kejsar Joonkar efter mystiska mördare, och fann ett ”jordiskt paradis”, lett av onda krafter. År 1697 besökte Fantomen sin vän Hendrijk van Bols, och räddade den ryske tsar Peter i Amsterdam undan ryska lönnmördare. Senare samma år hindrade han ett attentat mot svenske kronprinsen, men i tumultet antändes slottet Tre Kronor, som brann ner till grunden. År 1700 lämnade den 7:e Fantomen jordelivet, hur är inte helt känt. Odaterade uppgifter finns om ett möte med en kapten Morgan Leach.

Kända äventyr:


Det farliga porträttet utspelat 1682 Publicerat i FA 9/80, KRÖ 10 (2/95)
Chris befinner sig i Amsterdam för att studera, och träffar där Rose, dottern till den engelske ambassadören De två blir snabbt förälskade i varandra, och sitter bland annat modell för ett porträtt tillsammans. Innan tavlan blir färdig kallas Chris till Bengali, där hans far ligger för döden. Chris svär Eden, begraver sin far och tar hans plats. I Amsterdam får köpmannen Cavalli syn på tavlan. Mannen är spion för Singh-piraterna, och sänder bud till dem, med anvisningar om var Fantomen finns. Singh-piraterna beslutar att krossa Fantomen i hans hem. De samlar en styrka, ovetandes att Fantomen har spioner bland dem. Han får veta piraternas planer innan de nått Bengali. Med hjälp av bandarerna överrumplar han piraterna i deras läger, och förstör deras kanon. Nästa dag luras piraterna i ett bakhåll, och den ende som undkommer är ledaren, prins Abakir. Han flyr in i djungeln, och hamnar i ett träsk. Fantomen skyndar efter honom, men när han kommer fram är det försent - prins Abakir slukas av träskets krokodiler. Fantomen letar upp piraternas skepp, och förstör dem. Med detta är Singh-piraternas välde brutet för en lång tid framöver. Efteråt låter Fantomen hämta porträttet till Dödskallegrottan.

Hantahäxan utspelat 1682 Publicerat i FA 24/73, KRÖ 11 (3/95)
Fantomen får höra att ”Hantahäxan” tvingar karavanerna att betala dyra tribut för att få passera genom landet, och han beslutar sig för att göra upp med ”häxan” - som enligt ryktet är otroligt vacker. Han reser till hennes slott och kämpar sig fram till häxans tronrum. Han möter en underskön men framfusig kvinna. Hon begär att Fantomen gifter sig med henne, men han vägrar. Hon utbringar en skål ”för deras trolovning”, och Fantomen dricker ”för att han är törstig”. Men hans glas är preparerat med sömnmedel, och han segnar ihop. Fantomen vaknar upp i en fängelsecell, och utanför står häxan och förklarar sin kärlek till honom. Fantomen kallar henne lögnare, och får henne att gråta - falska tårar enligt honom. När hon gått tar Fantomen sig ut ur fängelset och spränger slottets krutkammare. Halva slottet rasar, och Fantomen möter den förtvivlade häxan, som ännu gråter. Han hoppar ner i vallgraven med henne i famnen, och de två flyr till hans häst. Häxans vakter försöker befria henne, men hon vägrar. Fantomen och häxan tar skydd i en grotta undan en storm, och där berättar häxan, som egentligen heter Heloise, sin bakgrundshistoria. Fantomen blir förälskad i Heloise, och de tillbringar en vecka i grottan. De reser till Dödskallegrottan - en lång färd, då de stannar vid varje grotta de ser - och väl i djungeln gifter de sig.

Bröllopsgåvorna Utspelat 1682 Publicerat i FA 12/95
Tre höglandsfurstar får syn på Heloise när hon badar i djungeln, och deras lustar väcks till liv. Fantomen driver bort dem, men de svär att minnas både honom och hans blivande hustru. Mycket riktigt skickar furstarna varsin bröllopsgåva till paret, och när Fantomen och Heloise öppnar den första finner de ett vackert blommande träd. Men trädet visar sig vara fullt av giftbin, och bröllopsnatten blir förstörd. Nästa dag, under resan till Keela-Wee öppnar de den andra gåvan, en vacker kinesisk vas. Vasen ger ifrån sig en underlig gas, som får Fantomen och Heloise att se hallucinationer. De två är nära att döda varandra när gasens verkningar är över. Fantomen upptäcker att de är förföljda av furstarnas spioner, men de spelar ovetande. Väl anländ till Keela-Wee ger sig Fantomen och Heloise ut på en flottfärd, med den tredje och sista gåvan. På avstånd ser spionerna hur flotten flyger i luften. De avlägger rapport till sina härskare, som firar i en veckas tid. Snart anländer Fantomen och Heloise i hemlighet till furstarnas palats, och hela hovet ser spökbilder av Fantomen. Han träder fram, och förklarar för de skräckslagna furstarna att han och Heloise befann sig på säkert avstånd från explosionen i skydd av mörkret. Han ger furstarna varsin gåva, som förvandlas till tre undersköna kvinnor. När dessa ställer krav på sina män och behandlas illa förvandlas de till en apa, en get och en gås. Furstarna behandlar sina kvinnor väl, och de förvandlas åter till vackra kvinnor. Dagen efter stundar bröllop för de tre paren, men när furstarna visar upp sina hustrur för folket blir de utskrattade - de har gift sig med en apa, en get och en gås...

Den vita ryttaren utspelat 1686 Publicerat i FA 3/85, KRÖ 11 (3/95)
Under studietiden blir Chris, den blivande 7:e Fantomen vän med prins Vemour av Timaan. Vemour berättar hur hans farfar gjorde uppror mot Timaans tyranner, och nämner även en mystisk elefantstatyett, kallad Ryttaren, som besitter magiska egenskaper. De två skiljs åt, men lovar att ses igen. Tio år senare ser Fantomen Vemour i sina drömmar. Heloise säger åt honom att resa till sin vän, som är i nöd. Fantomen kommer till Timaan, som är erövrat av pirater. Han träffar Vemour och en man vid namn Seymor. Vemuor berättar att piraterna har Ryttaren, och ber Fantomen om hjälp att ta den tillbaka. De tar sig in i palatset, ovetandes att Seymor förrått dem till piraterna. Fantomen fängslas, men Vemour lyckas ta Ryttaren, och upptäcker att hans far samarbetar med piraterna. Vemour befriar sin vän, och när de är i säkerhet ombord ett skepp berättar han hur han i en syn sett Ryttaren i Fantomens ägo. Han nämner Heloise som Fantomens dotter, och Fantomen avvisar synen. Snart hinner piraterna upp Vemours skepp, och en strid utbryter. Seymor smiter till en ö, med Ryttaren. Vemour dödas i striden, och Fantomen faller överbord. Några pirater ror till ön, där de finner ett falskt självmordsbrev från Seymor, som gömt Ryttaren. En av piraterna sticker med flotten och lämnar sina kamrater. Fantomen spolas iland på ön, och finner piraterna och Seymor döda. En av piraterna försöker döda Fantomen, men dödas av en blixt. Fantomen bygger sedan en flotte och tar sig snart till Bengali.

1688 Ett möte med piraten Tease (Uppgifter om publicering saknas)
En kort notis finns om hur Fantomen mötte piraten Tease och sprängde dennes skepp.

Svarte Fantomen Utspelat 1692 Publicerat i FA 10/99
Fantomen blir god vän med Joonkars brorson prins Omar, och en dag blir de anfallna av slavjägaren Malik. Fantomen såras och blir medvetslös, men Omar kämpar tappert. När hans soldater anländer flyr Malik, och Omar ser till att vårda Fantomen. De två blir av händelsen blodsbröder. Några månader senare får Fantomen bud av Joonkar, som berättar att Omar kidnappats av Malik. Fantomen tar hjälp av några av sina kunskapare för att stoppa Malik från att lämna Bengali, men i ivern skrämmer en av kunskaparna iväg Malik och hans män, och Omars förs bort med dem. Fantomen reser efter Mailk till Jamaica, och på resan lär han känna ex-piraten Ben Calico, som bär det Goda Märket kring halsen. Ben gissar vem Fantomen är under sina civila kläder, men får ingen bekräftelse på sina misstankar. Väl anlända till Port Royal blir Fantomen sånär överfallen av pirater, men Ben och hans vän Darco räddar honom och för honom till ett övergivet piratskepp. Nästa dag får Ben bekräftat vem Fantomen är då han visar sig i sin dräkt. De låter restaurera skeppet, och lovas hjälp av afrikanska slavar. I port Royal befriar Fantomen slavar under en pågående slavauktion, samtidigt som en storm går hårt åt staden. Fantomen börjar bli sjuk, emn kämpar vidare för att rädda Omar som är fånge hos kapten Dampier. Unge slavpojken Johhny visar var Dampiers skepp ligger, och Fantomen beger sig dit. Han skrämmer Dampier och befriar Omar, men på väg tillbaka till det övergivna skeppet kollapsar han av malariafeber.Medan Omar vårdar Fantomen söker Darco och Johnny upp Malik, som slagit sig ihop med piratkaptenen Pungo. Omar tar på sig Fantomens dräkt, och när han styr ut skeppet på havet möter de kapten Pungos skepp. Piraterna skräms av Omars/Fantomens närvaro, och striden är snabbt över. Omar beger sig till Pungos skepp där malik trycker. De två duellerar, och Omar avslöjar vem han är för slavjägaren. Under duellen antänds skeppet, och Malik omkommer i lågorna. Under resan tillbaka till Bengali tillfrisknar Fantomen och återtar sin roll. Piraterna som styrt skeppet benådas av Fantomen, som dock behåller deras flagga som minne av händelsen.

De levande dödas ö utspelat 1695 Publicerat i FA 19/92, KRÖ 11 (3/95)
På väg hem till Bengali reser Fantomen genom en öde hamnstad i mellanöstern. Han blir arresterad av soldater och kastas i fängelse, där en medfånge, Khalaf, berättar vad som händer. Furst Saddam Ben Raschid, en mycket fet och girig man, lider av en otrolig sjukdomsskräck, som får effekter överallt. En spetälske-epidemi härjar i landet, och fursten låter fängsla alla som kan tänkas vara sjuka, för att sedan plundra deras hem på rikedomar. Tillsammans med alla fångar blir Fantomen förd till en ö, dit alla sjuklingar transporteras. Där sluter de en allians med de andra spetälska, och tillsammans bygger de upp ett litet samhälle och tränar stridsteknik. När nästa transportkonvoj kommer lyckas Fantomen och sjuklingarna överta skeppen, och styr tillbaka till staden. Tillsammans kämpar de sig genom staden till palatset, och stormar det. De söker upp fursten, som sväljer nyckeln till sin skattkammare, och när de spetälska rusar mot honom dör han av skräck. Fantomen hittar en lönndörr, och dyrkar upp låset. Det är dörren till furstens hemliga skattkammare. Fursten begravs till havs, där han vilar tills den 21:a Fantomen hittar hans kista.

Ondskans paradis utspelat 1696 Publicerat i FA 21/93, KRÖ 11 (3/95)
Fantomen anländer till kejsar Joonkar i Nyahpura och bevittnar hur skattmästaren mördas brutalt. Ingen av mördarna överlever dock. Joonkar berättar att mordet är ett av många, där mördarna är helt okända. De två reser till Sanloi för att hitta ledtrådar, och Joonkar överlåter ledarskapet över riket till rådsmannen Semendahl. I Sanloi klär de ut sig, och möter två skurkar som erbjuder att ta med Fantomen och Joonkar till ”Paradiset på jorden”. De förs till ett palats, där de möter en sektledare kallad Chafi, som trollbinder sina lydande med illusioner och droger. Chafi mässar om sektens mål: att finna den Heliga Ibis. Efter att ha vandrat över glödande kol byter Fantomen och Joonkar om, och tar sig in i ”Paradiset” igen, där de möter Chafi uppe på ett torn. Trollkarlen försöker avvärja Fantomen och Joonkar med illusioner, men kastar sig sedan från tornet. När de hittar hans kropp lyfter en ibisfågel från platsen. Chafi visar sig vara Semendahl, Joonkars rådsman. Joonkar skickar sedan sina män till palatset, som förvandlats till en ruin, för att arrestera de sista rövarna.

Mördarna från Moskva Utspelat 1697 Publicerat i FA 9/97
Fantomen befinner sig i Amsterdam hos sin vän Hendrijk van Bols, och får se hur en varsarbetare vid namn Peter Mikhailov sparkar ner en adelsman, och hur denne ber arbetaren om ursäkt. Några dagar senare blir Peter överfallen i en gränd av en grupp män, och Fantomen jagar bort angriparna. Peter tackar Fantomen och skänker honom en hel gulddukat, något som förbryllar Fantomen - hur har en varsarbetare råd med det? Nästa dag blir Fantomen inbjuden till Marquis Le Fors, ledare för Ryska Sällskapet, som berättar att Peter Mikhilov är tsar över Ryssland! Han är i Amsterdam för lära sig hur det moderna samhället ser ut, för att förvandla Ryssland till ett. Men adeln känner sig hotade av detta, och har försökt döda honom. Fantomen lovar att skydda Peter, och tidigt sätts han på prov när Peter utsätts för ett nytt mordförsök. Attentatsmannen undkommer, men peter tackar Fantomen och bjuder honom till maskeradbal. På festen träffar Fantomen överste Vladimir Sjevtsjenko, som väcker Fantomens nyfikenhet - han har en likadan ring som attentatsmannen. Samma natt förs Fantomen bort av en grupp män, och ställs inför överste Sjevtsjenko. Denne förbannar både tsaren och Fantomen, och avslöjar sig som attentatsmännens ledare. Redan nästa dag ska tsaren och hans anhängare dödas. Sjevtsjenko försöker dränka Fantomen i havet, men Fantomen lyckas ta sig loss och upp till ytan. Han tar sig till staden, där han precis lyckas förhindra att en primitiv tidsinställd bomb sprängs under Peters vagn. Peter missförstår allt, och beordrar Sjevtsjenko att avrätta Fantomen, men en adelsman upptäcker bomben och varnar Peter. Han kastar bomben på översten, som dock reser sig och försöker igen, hyllandes det gamla Ryssland. Fantomen sätter stopp för honom, och mottar åter Peters tacksamhet. Men han avböjer att bli Peters general, utan återvänder hem, med sig har han en unik rysk dolk, som gåva av tsar Peter.

Tre Kronor brinner Utspelat 1697 Publicerat i FA 26/97
Fantomen reser med båt till Sverige för att söka en privatlärare åt sin son, och delar hytt med svensken greve von Pöken. När de anländer till Stockholm finner en uppassare en pistol i Fantomens hytt, och Fantomen känner igen vapenskölden på pistolen, den tillhör von Pöken. Fantomen söker upp denne, men blir nedslagen. Han hittas av von Pöken och dennes tjänare, ursäktar sig och lämnar tillbaka pistolen. Von Pöken och hans tjänare anar oråd, och låter skugga Fantomen. Fantomens besök hos kronprinsens privatlärar på kungliga slottet misstolkas, och von Pöken låter plantera falska papper hos Fantomen som anklagar honom för förräderi. Fantomen fängslas, förhörs och döms till döden. När han innan avrättningen ska få den dödsdömdes sista sup vid ett värdshus rymmer han och går igenom de senaste dagarnas händelser. Han minns plötsligt vem som slog ner honom: von Pökens tjänare, Johann. Fantomen hittar inte von Pöken själv, men får veta att släkten von Pöken inte existerar. Von Pöken heter egentligen Patkul och är efterlyst för förräderi. Ute på Stockholms gator får Fantomen syn på Johann, och skuggar honom - bara för att ledas i en fälla. Han fängslas och demaskeras, allt medan Patkul avslöjar sin kupp att mörda kronprinsen. Medan Patkul lämnar Stockholm lyckas Fantomen ta sig loss, och jaga ikapp Johann, som ska utföra lönnmordet. Uppe på Tre Kronors vind ligger Johann beredd att avfyra skottet, men Fantomen hindrar honom. I striden som utbryter går ett skott av, och bråtet på vinden fattar eld. Johann genomborras av ett par värjor som kommer i hans väg, och Fantomen lämnar hastigt slottet, som brinner ner till grunden.