Den 15:e Fantomen


Levnadsår: 1811-1848
Blev Fantomen vid: 19 års ålder (år 1831)
Fru: Juliet Adams, även känd som kapten Amazon
Barn: sonen Kit
Vänner: Turran (bandarhövding), Douglas Wild (överste i Djungelpatrullen)
Kännetecken: Den 15:e Fantomen var den förste okände befälhavaren för Djungelpatrullen.

Viktiga händelser: Omorganiserade Djungelpatrullens ledningssätt år 1831, så att patrullens befälhavare blev hemlig för alla.

Historia: Kit studerade i Frankrike, sin mors hemland, och upplevde tre storslagna äventyr med sin far innan han blev Fantomen. År 1826 räddade han sin far från piraten Wu Fang och besegrade denne. Två år senare avslöjade han greve de Arais, som kallade sig greven av Bengali, som en bedragare, och duellerade med denne. ytterligare två år senare försökte far och son hindra Kits studiekamrat Bernard från att offra sin fru och barn till djävulen, i ettsvårförklarligt äventyr. År 1831 blev Kit tvungen att svära Eden och ta sin fars plats. Han mördades av Singh-piraten Chandra Sykharn, som försökte krossa Djungelpatrullen. Kit hämnades sin fars död, och omorganiserade patrullens ledningssätt, och blev den förste okända befälhavaren för Djungelpatrullen. Senare samma år mötte han och räddade Juliet Adams, som blivit den fruktade piraten kapten Amazon. De två gifte sig, och senare samma år föddes sonen Kit. År 1841 blev Fantomen indragen i intrigerna kring en tontine. Han mötte och besegrade Tiggarkungen och hans råttor. Tre år senare befriade Fantomen Carpatias tronarvinge som suttit fängslad och undangömd i 30 år. Två år senare räddade han sin son ur ett gäng svindlares klor i England. År 1848 dog den 15:e Fantomen, och hans son tvingades att ta över.

Kända äventyr:

Gula ormens pirater utspelat 1826 Publicerat i FA 11/84, KRÖ 23 (1/98)
Kit fängslas av piraten Wu Fang, som även tillfångatagit Fantomen. Kit tar sig ut ur fängelset, befriar sin far och besegrar Wu Fang i duell (För närmare detaljer, se ”Den 14:e Fantomen” under Kända äventyr).

Greven av Bengali utspelat 1828 Publicerat i FA 3/95, KRÖ 24 (2/98)
Greve de Arais får Fantomen dömd för mord, och länsar under tiden Dödskallegrottans skattkammare. Kit avslöjar greven, och utmanas på duell. Greven dör då hans pistol exploderar (För närmare detaljer, se ”Den 14:e Fantomen” under Kända äventyr):

Helveteshunden utspelat 1830 Publicerat i FA 18/96, KRÖ 24 (2/98)
Kit och hans far försöker hindra Kits studiekamrat Bernard att offra sin fru och sitt ofödda barn till en djävulsk makt. Bernard tar till slut reson, och dör när han försöker rädda sin fru (För närmare detaljer, se ”Den 14:e Fantomen” under Kända äventyr).

Den okände befälhavaren del 2 utspelat 1831 Publicerat i FA 19/80, KRÖ 25 (3/98)
Kit svär Eden och tar sin fars plats. Han träffar djungelhövdingarna, som lovar honom att hålla utkik efter främlingar i djungeln. Samtidigt tänker Kulai Singh straffa Chandra Sykharn för hans svek. Chandra berättar hur han dödat Fantomen, och tvingas att bevisa detta: han ska föra Fantomenskatten till Kulai. Djungelpatrullen får ett meddelande från Fantomen, där major Wild utnämns till överste. Enligt instruktionerna i meddelandet ger de sig av till Moribar föra att skaffa ny utrustning. Chandra blir igenkänd under sin resa mot Dödskallegrottan, och Fantomen underrättas. Med hjälp av Djungelfolken och fyrverkerier besegrar Fantomen Chandra och dennes män. Fantomen märker Chandra med sitt Onda Märke och skickar honom till Kulai Singh med en kallelse. Fantomen tvingar Chandras män att bygga Djungelpatrullens nya fort - en glad överraskning för patrullen. Överste Wild får nya instruktioner gällande ordergivningen, och osäkerheten sprider sig bland patrullmännen: vem är egentligen den nye befälhavaren? Fantomen beger sig till djävulsgrytan, där han stämt möte med Kulai Singh. Men piraten dyker inte upp, och Fantomen beger sig till Djungelpatrullens högkvarter. Han märker att han är förföljd, och smyger genom den hemliga tunneln till sitt rum. Kulai dyker upp, tillsammans med en vild panter. Fantomen dödar pantern, och besegrar sedan Kulai. Denne överlämnas till myndigheterna, och Djungelpatrullen tar upp sin fortsatta verksamhet. Några år senare, när Douglas Wild pensioneras träffar Fantomen honom en sista gång. När sedan Wild rider iväg är han den siste som känner hemligheten med Djungelpatrullens befälhavare.

Piratdrottningen utspelat 1831 Publicerat i FA 12/90, KRÖ 25 (3/98)
Den unga Juliet Adams följer med sin far, som är kapten på handelsskeppet Clipper. Resan går bra tills de kommer till en portugisisk koloni, där kapten Adams anklagas för smuggling. Han protesterar, men misshandlas och döms till döden. Fantomen dyker upp, och räddar dem undan soldaterna. Kapten Adams överlever dock inte misshandeln, utan begravs till havs. Juliet å sin sida kan inte glömma Fantomen. Snart ryktas det att Juliet och hennes besättning är pirater, och alla hamnar stängs för hennes skepp. Då förvandlas Juliet till kapten Amazon, och hennes besättning till pirater. I Bengali kan Fantomen inte glömma den vackra Juliet, och beger sig ut för att hitta henne. Som av en ödets nyck anfaller kapten Amazon hans skepp, och han känner igen Juliet. Han tar sig ombord hennes skepp när hon seglar iväg, och landstiger på ön Saba, piraternas kungarike. Juliet blir antastad av tre piratkaptener, och Fantomen dyker åter upp, till Juliets glädje. Han besegrar enkelt piraterna, och utropas till kung över Saba. Han säger åt Juliet att vänta på honom på sitt skepp, och sedan super han piraterna fulla och spränger krutförrådet. Medan Saba står i lågor simmar han till Juliets skepp, där han friar till henne. De gifter sig i De Djupa Skogarna, och senare samma år föds deras son Kit.

Tiggarkungen utspelat 1841 Publicerat i FA 8/92, KRÖ 26 (4/98)
I London år 1811 upprättas en tontine, och 30 år senare börjar en av deltagarna röja undan sina rivaler med hjälp av sin son. En av arvtagarna till tontinen, Sophie Clay-Peters, försvinner, och hennes kusin Henry ber Fantomen om hjälp att hitta henne. När de frågar runt om Sophie ljuger alla om hennes försvinnande, särskilt kyrkoherden. Samma natt får Fantomen besök av två lönnmördare. Den ene berättar att de sänts av Tiggarkungen, sedan smiter han. Nästa dag besöker de Sophies advokat Hogham. Han har något att dölja, och Fantomen får reda på att hans kontor är en fasad. Fantomen gör ett besök hos kyrkoherden igen, och får reda på att denne och psykiatern Dodd spärrat in Sophie på Sunnydales sinnessjukhus. Hos dr Dodd finner Fantomen kyrkoherden med en dolk i ryggen. Innan han dör får Fantomen veta att Sophie spärrats in så någon annan kan ärva tontinen. Fantomen och Henry beger sig till Sunnydale, där Fantomen finner Sophie inlåst och drogad. Han blir nedslagen och vaknar hos dr Dodd, iförd tvångströja. Han tar sig loss, och tvingar Dodd att avslöja var Henry och Sophie hålls fångna: hos Tiggarkungen. Fantomen kämpar sig förbi Tiggarkungens män, men kungen själv smiter med Sophie. Fantomen h listar ut att Hogham är Tiggarkungen, och tillsammans med Henry besöker de hans kontor. Hogham flyr genom en lönndörr, och Fantomen och Henry följer efter. De finner Sophie, och Hogham beväpnad med en bomb. Fantomen naglar fast Hogham i väggen med sin värja, varpå han tappar bomben. Han överlever explosionen, och sätts i fängelse. När Sophie ska motta tontinen visar det sig att en av upphovsmännen är i livet, och pengarna tillfaller honom. Sopie kan i stället se fram emot ett äktenskap med Henry.

Järnmasken utspelat 1843 Publicerat i FA 8/89, KRÖ 26 (4/98)
Fantomen är inbjuden till Carpatia för att besöka härskarens begravning. När han reser genom Carpatia kommer han till en öde borg, och när han söker igenom borgen finner han en fånge med järnmask. Han befriar mannen, som genast försvinner. Nästa dag räddar Fantomen en bonde ur dennes brinnande hus. Den som tänt på är järnmasken, och bonden berättar hur han 30 år tidigare betalats för att föra en man i en säck till borgen. Några dagar senare når Fantomen huvudstaden, där han räddar den nye borgmästaren undan järnmaskens vrede. Senare samma natt berättar borgmästaren hur han som ung överfallit en ryttare, spärrat in honom i en säck och lämnat honom till en bonde - allt enligt order. Nästa dag möter Fantomen Carpatias ministrar, som berättar hur en av tronarvingar försvunnit spårlöst 30 år tidigare. De visste att den rätte tronarvingen hade ett ärr i pannan, format som en kungakrona. Den tronarvinge som dök upp hade ett inflammerat ärr. Senare på kvällen drabbar Fantomen och järnmasken samman i premiärministerns torn. När de brakar in genom fönstret får ministern en hjärtattack, och innan han dör pekar han på en nyckel och ett brev. I det läser Fantomen den döde härskarens bekännelse hur han lät fängsla sin kusin, den riktige tronarvingen, i en järnmask. Fantomen befriar mannen med nyckeln, och får se hans ärr i pannan - kungakronan. Några dagar senare kröns mannen som härskare, efter 30 års väntan.

Barnfarmen utspelat 1845 Publicerat i FA 10/83, KRÖ 26 (4/98)
Kit och hans vän Magnus rymmer från skolan för att åka tåg. De hamnar i Exeter, där Kit räddar en familj ur ett brinnande hus. Panka som de är övernattar de i ett skjul, där de hittas nästa morgon av ägaren. Han för pojkarna till polisen, som skickar dem till en barnfarm, som leds av rektor Crowe och magister Dow. De visar sig vara sadister, och Kit och Magnus rymmer med de andra pojkarna till skogs. Där får de höra att Crowe och Dow förskingrat pengarna de får för att driva barnfarmen. Kit beger sig tillbaka till skolan, där han stjäl Crowes räkenskaper och lämnar ett dödskallemärke. Magnus konstaterar att boken räcker som bevis mot Crowe och Dow, och tillsammans med av några av pojkarna beger de sig mot Exeter för att underrätta polisen. Under tiden har Fantomen fått höra att Kit rymt från skolan. Han spårar Kit och Magnus till Exeter, där han får höra att pojkarna skickats till barnfarmen. Han rider dit, och får av Crowe veta att pojkarna rymt. han ser Kits dödskallemärke, och letar efter pojkarna i skogen. Samtidigt blir Kit, Magnus och de andra pojkarna fångade av Dow, och förda till barnfarmens källare. Fantomen hittar de andra pojkarna, veta att Kit är på väg till Exeter och rider dit. Då han inte finner pojkarna där underrättar han polisen, och tillsammans beger de sig till barnfarmen. Där låter Crowe och Dow mura in pojkarna i ett rum, men de tar sig loss. Tillsammans med Fantomen besegrar pojkarna sina plågoandar, som överlämnas till polisen. Några dagar senare har den nya föreståndarinnan rustat upp barnfarmen ordentligt, och efter ett kort besök där återvänder Kit och Magnus till sin skola.